ua en ru

Український суд заочно заарештував екс-міністра доходів Клименко

Український суд заочно заарештував екс-міністра доходів Клименко

Печерський районний суд міста Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури України про обрання колишньому міністру доходів і зборів Олександру Клименку (на фото) запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

Запобіжний захід обрано у кримінальному провадженні за підозрою Клименко у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою), за фактом організації незаконних схем ухилення від сплати податків підприємствами реального сектора економіки.

"Підставою для звернення до суду із зазначеним клопотанням і можливістю його розгляду судом у відсутність підозрюваного стало надходження в Генеральну прокуратуру України повідомлення Робочого апарату Укрбюро Інтерполу про оголошення Олександра Клименка в міжнародний розшук", - повідомили в ГПУ.

До отримання такого повідомлення за клопотанням ГПУ судом надано дозвіл на затримання підозрюваного Клименко з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Нагадаємо, в кінці грудня ГПУ пред'явила Клименку звинувачення в розкраданні держмайна.

Зазначимо, що Генпрокуратура також проводить стосовно екс-першого віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова досудове розслідування у трьох кримінальних проваджень. "19 травня 2014 р. Арбузову Ц. Р. повідомлено про підозру у кримінальному провадженні за фактом розтрати коштів в особливо великих розмірах за ч. 5 ст. 191 КК України. Збиток по даному виробництва становить 117 млн грн", - йдеться у відповіді ГПУ на запит РБК-Україна.

За словами начальника Головного слідчого управління ГПУ Святослава Лаганяка, Кавунів, будучи главою НБУ, всупереч нормам закону організував прийняття завідомо неправомірного рішення про створення національного банківського телебачення.

26 січня 2015 р. Апеляційний суд Києва не задовольнив апеляцію адвокатів Арбузова за рішенням суду першої інстанції, яким суд не став зобов'язувати прокурора закрити кримінальне провадження стосовно Арбузова по телеканалу БТБ.

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що Росія ігнорує документи про розшук 24 осіб, що займали високі пости в Україні. Мова йде про Януковича В.Ф., Азарова М.Я., Клюєва А.П., Пшонку В.П., Якименка А.Р., Захарченка В.Ю., Ратушняка В.І., Зінова П.І., Шуляка С.М., Коряка Ст.Ст., Федчука П.М., Януковича А.В., Ставицького Е.А., Курченка С.В., Арбузова С.Р., Клименка О.В. Присяжнюка Н.В., Кузьміна Р.Р., Царьова О.А., Колобова Ю.В., Ігнатова А.П., Богатирьову Р.В., Дзекона Р.Б., Динника О.В.

Нагадаємо, 19 січня український суд заочно заарештував екс-президента Віктора Януковича, екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова, а також екс-міністра фінансів Юрія Колобова. Всі вони оголошені в розшук Інтерполу.

30 січня Президент України Петро Порошенко підписав закон, згідно з яким Янукович може бути засуджений заочно.