ua en ru

Порошенко підписав закон, що передбачає заочний суд над Януковичем

Порошенко підписав закон, що передбачає заочний суд над Януковичем

Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 119-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції". Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

"Повернуто з підписом від Президента (30.01.2015)", - йдеться у статусі проходження документа.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроекти пропонує поширити можливість здійснення спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження (in absentia) стосовно підозрюваних (обвинувачених), які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції.

Проектом передбачається внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, законів України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції", поширивши дію існуючого в Кримінальному процесуальному кодексі інституту "спеціального кримінального провадження" на підозрюваних (обвинувачених), які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, та оголошені у розшук.

Крім того, спеціальне досудове розслідування та спеціальне судове провадження здійснюватиметься виключно для осіб, яких оголошено у міждержавний та/або міжнародний розшук.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала цей законопроект 15 січня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 251 нардеп з 226 мінімально необхідних.

Зазначимо, що Генеральна прокуратура України готується до проведення заочного суду над колишнім Президентом України Віктором Януковичем.