ua en ru

Український омбудсмен просить російського сприяти поверненню в Україну журналіста Агаркова

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової з проханням сприяти поверненню в Україну журналіста Євгена Агаркова, раніше освящавшего у Воронежі (Росія) справа льотчиці Надії Савченко.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової з проханням сприяти поверненню в Україну журналіста Євгена Агаркова, раніше освящавшего у Воронежі (Росія) справа льотчиці Надії Савченко. Про це йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена.

"Прошу Вас сприяти якнайшвидшому поверненню Євгена Агаркова в Україну, а також провести перевірку викладеної інформації та надати інформацію про правові підстави для залучення українського журналіста до адміністративної відповідальності, що призвело до обмеження свободи журналіста, його затримання працівниками імміграційного контролю УФМС і, в наслідку, змістом саме в міграційному ізоляторі", - йдеться у листі українського Омбудсмана.

Особливе занепокоєння, за словами Валерії Лутковської, викликає той факт, що до сих пір залишається нез'ясованим, в чому саме полягала "незаконність" професійній журналістській діяльності Євгена Агаркова, результатом якої стало не тільки накладення штрафу на українського журналіста, але і обмеження її свободи.

Лутковська зазначила, що жодним міжнародним документом, зокрема Загальною декларацією прав людини та Конвенцією про захист прав людини та основних свобод, не передбачено покарання журналістів за їх професійну діяльність, а також позбавлення їх свободи пересування.

Зазначимо, в Росії журналіста звинуватили в незаконній журналістської діяльності і, згідно з рішенням адміністративного суду, він оштрафований на 2000 руб. і відправлений у міграційний ізолятор в с. Єлизаветівка (Росія).