ua en ru

Український народ більше не вірить своїм "вождям", - ОД "Український вибір"

За останні десять років в Україні сформувалася нова потужна сила - громадянське суспільство. Стало гранично ясно, що не суспільство існує для держави, а держава підпорядковується суспільству. Про це заявив Юрій Загородній, член Координаційної ради Громадського руху "Український вибір".

"Люди, які вийшли на вулиці, втомилися від чиновницького свавілля і вимагали перезавантаження влади. Онако те, що відбувалося і відбувається у нас в країні, революцією назвати складно. Це переворот: одна влада зміщує іншу, змінюються персоналії, черговість доступу до бюджетної годівниці, але життя народу не покращується", - відзначає експерт ОД "Український вибір".

Він також нагадав, що у "помаранчевої революції" 2004-го було два майдани - "нижній" і "верхній". "Нижній" - це люди, які "не хочуть жити по- старому", "верхній" - представники олігархії. Через кілька місяців про "нижній" майдан забули, оскільки політики досягли своєї мети і вже не потребували народної підтримки.

"Революцію 2014-го також робили два майдани: з одного боку - мільйони людей, представники громадянського суспільства, які вийшли на вулиці країни, щоб знести владу диктаторів і узурпаторів, домогтися кращого життя, поваги до себе, з іншого - все ті ж "професійні революціонери", пам'ятні нам ще з часів помаранчевого режиму. На гребені хвилі народного невдоволення вони знову при владі, знову ведуть кулуарні переговори, будують корупційні схеми", - аналізує ситуацію Загородній.

Політик провів паралель між лютневими подіями 2014-го в Києві і революцією 1917-го року.

"Тоді, в лютому 1917 року, під час буржуазної революції, народ, змістивши царя-самодержця, знайшов надію на свободу, повірив у нові можливості реформування застарілого економічного укладу. Але Тимчасовий уряд так і не зміг вирішити злободенні проблеми країни", - відповів він.

"Лютневі події в Києві знесли диктаторський режим Януковича, але нинішній "тимчасовий уряд" не поспішає виконувати вимоги народу, він зайнятий рішенням узкокоаліціонних інтересів окремих груп", - підкреслив експерт ОД "Український вибір".

Однак, за словами Загороднього, за останні десять років в Україні сформувалася нова сила - громадянське суспільство, потенціал якого розкрився і проявився на майдані.

"Ідеї "Українського вибору" почули і підхопили мільйони людей по всій країні, вони вимагають повернути їм право керувати країною, контролювати владу в центрі і на місцях, контролювати чиновників усіх рівнів, вони вимагають очистити систему державного управління від корупції, клановості та авторитаризму. Це ідеї "Українського вибору". Це ідеї українського народу", - резюмував політик.