ua en ru

Український газовий ринок зараз для RUE більш прибутковий, ніж європейський, - експерти

Український газовий ринок на даний момент є для компанії «RosUkrEnergo» (RUE) більш прибутковим, ніж європейський. Таку думку висловили експерти центру «Номос» Михайло Гончар і Максим Алінов, пише «Дзеркало тижня».

До такого висновку вони прийшли, аналізуючи підписаний в 2004 році контракт №14/935-3/04 між НАК «Нафтогаз Україні» і RUE про об'єми і умови закачування природного газу в підземні сховища, його зберігання, відбору і транспортування в 2005-2030 роках. Стокгольмський арбітражний суд в своєму рішенні від 8 червня 2010 року визнав цю угоду дійсною і обов'язковою для сторін «на даний момент».

Як відзначають М.Гончар і М.Алінов, ймовірно, що у разі отримання від «Нафтогазу» 12,1 млрд кубометрів газу за рішенням Стокгольмського арбітражу RUE буде схильна реалізувати цей об'єм на внутрішньому ринку України її промисловим споживачам.

Справа в тому, указують експерти, що затверджений НКРЕ граничний рівень ціни «блакитного палива» для промислових споживачів складає з 1 серпня 2010 року 2187,2 грн, або близько 277 дол., за 1000 кубометрів (без урахування ПДВ, цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання газу).

Це майже удвічі більше ціни, за якою RUE раніше придбала газ у «Газпрому», - 154,5 дол. В той же час російська компанія продає газ, наприклад, в Німеччині - за ціною 150-155 дол., в Естонії - 235-240 дол.

«Тобто, на даний момент український газовий ринок є більш прибутковим, ніж газові ринки в ЄС. Адже на європейські ринки газ ще потрібно доставити, що означає чималі додаткові витрати», - відзначають М.Гончар і М.Алінов.