ua en ru

Український електронний земельний кадастр почне працювати наприкінці осені ц.р., - Сергій Тимченко

Єдиний електронний кадастр українських земель повинен почати працювати наприкінці осені 2011 р. Про це сьогодні повідомив голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко, передає кореспондент РБК-України.
«Ми провели в рамках тестування кадастру три пілотних проекту у Вінницькій області й результати є цілком задовільними. Раніше стояло завдання запустити кадастр на початку 2012 р., але, схоже, ми йдемо з випередженням графіка, у дві третини регіональних і районних управлінь завезена необхідна техніка, і запустимо кадастр наприкіні осені», - сказав Тимченко.
Спочатку в кадастрі буде міститися інформація про межі ділянок і їхніх власників, але без особистої інформації. «За 2-3 роки ми плануємо наповнити кадастр всієї вичерпною інформацією по земельних ресурсах, включаючи лісові, промислові та водоохоронні зони, а також даними про склад грунтів. Зараз у цьому напрямку ведеться робота, зокрема, з канадською компанією MDA і ще кількома західними фірмами, що мають досвід створення кадастрів», - пояснив глава Держземагентства.
Він зазначив, що доступ до кадастру буде безкоштовним.
Фінансування створення земельного кадастру ведеться в рамках кредиту, наданого Світовим банком. Законопроект «Про державний земельний кадастр» ВР має намір у другому читанні розглянути в цей четвер, 7 липня.
Крім того, повідомив Сергій Тимченко, програмістами Держземагентства розроблено програмне забезпечення, яке дозволить райземуправління проводити розгляд і реєстрацію земельної угоди протягом 10 днів. «Усім райуправління будуть присвоєні електронні ключі та електронні підписи, що істотно спростить процедуру бюрократичного узгодження, а також мінімізує корупцію», - резюмував Тимченко.