ua en ru

Українських офіцерів з бойовим досвідом відбирають для навчання стандартам НАТО, - Муженко

Українських офіцерів з бойовим досвідом відбирають для навчання стандартам НАТО, - Муженко Фото: Віктор Муженко розповів про відбір офіцерів для навчання стандартам НАТО (nato.int)

У Генштабі відібрали понад 250 офіцерів

Навчатися стандартам НАТО відбирають українських офіцерів з бойовим досвідом. Про це повідомив начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"Це в основному ті офіцери - на 98%, які пройшли через участь в АТО, які мають бойовий досвід, які мають перспективу застосування знань. І коли ми відбираємо офіцерів, то ми відразу розбираємося з тим, а яка ж перспектива просування по службі даного офіцера, по якому напрямку", - заявив Муженко.

Він додав, що раніше при відборі на навчання стандартам НАТО були серйозні проблеми.

"Те, що стосується системи відбору, то дійсно були проблеми серйозні, були і суб’єктивні підходи до відбору цих офіцерів. У нас досить велика кількість офіцерів, які пройшли навчання за кордоном за тим чи іншим фахом, за тим чи іншим напрямком. Але свого часу, коли ставилося завдання відбору офіцерів, не найбільш достойні, скажімо так, не найбільш мотивовані туди відправлялися. Але ми зараз маємо велику кількість технічних виконавців або виконавців у рамках виконання певного завдання, які відповідно і мають досвід роботи в миротворчих структурах, і мають відповідний рівень підготовки за кордоном", - сказав начальник Генштабу.

Наразі цю систему змінили. У Генштабі відібрали понад 250 офіцерів, 90% з них - це офіцери тактичної ланки. І з них 90% пройшли курс навчання англійської мови.

"Це один із етапів підготовки офіцера. Він оволодіває певним рівнем мови. Після цього проходить відповідну підготовку. Має необхідний досвід проходження служби. І ми його відправляємо на курси чи для навчання у вищі військово-навчальні заклади інших країн. І останні два роки за таким принципом здійснюється підбір і відправка офіцерів", - зазначив Муженко.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Верховна рада готує закон про наміри України вступити в НАТО.