ua en ru

Рада готує закон про наміри України вступити в НАТО

Рада готує закон про наміри України вступити в НАТО Фото: прапори України і НАТО (president.gov.ua)

Закон про Нацбезпеки допоможе Україні інтегруватися в НАТО

В законопроект про Національної безпеки України закладені стратегічні питання для України, які необхідно реалізувати для інтегрування в НАТО. Про це повідомила журналістам народний депутат України, представник президента України Ірина Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, за її словами, Україна навіть не маючи чіткого плану щодо приєднання до НАТО, вже в односторонньому порядку здійснює ряд необхідних для цього заходів.

"Цей закон про Нацбезпеки - основні стратегічні моменти, на яких має зупинитися Україна для того, щоб інтегруватися в НАТО. Основні постулати якого будуть закладені в закон про Національну безпеку: там буде чітко визначено, які служби і установи будуть входити в Національну безпеку та оборону України. Ми говорили, що це і СБУ, і Нацгвардія, це і ВСУ, і війська спецпризначення. Цей законопроект визначить основну стратегію України по тих стандартах, які повинна на себе в односторонньому порядку взяти Україна для того, щоб наші європейські партнери побачили, що ми навіть не маючи плану приєднання до НАТО вже в односторонньому порядку здійснюємо відповідні заходи", - заявила Луценко.

Також вона додала, що європейський курс України може бути прописаний в Конституції України.

"Ми внесли зміни в закон про зовнішньополітичної діяльності України. Зараз думаємо про те, щоб включити європейський та євроатлантичний курс в один з розділів Конституції України. Це потрібно для того, щоб дати сигнал нашим міжнародним партнерам, що Україна дуже серйозно розглядає питання щодо інтеграції в НАТО", - додала вона.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Верховна рада України може приступити до розгляду законопроекту про національної безпеки на найближчому пленарному тижні.