ua en ru

Українські судді саботують люстраційні справи, - Козаченко

Українські судді саботують люстраційні справи, - Козаченко Фото: Тетяна Козаченко розповіла про саботаж люстрації суддями

До ЄСПЛ тільки подано заяви звільнених у рамках люстрації українських чиновників

Судді України відмовляються розглядати люстраційні справи, вони зупиняють усі судові справи до рішення Конституційного суду. Про це повідомила колишня глава люстраційного департаменту Міністерства юстиції Тетяна Козаченко в ефірі телеканалу ZIK.

За її словами, до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) тільки подано заяви звільнених у рамках люстрації українських чиновників, і жодне провадження не прийнято до розгляду.

"Це дуже тривалий процес. Позови, подані в ЄСПЛ, не пов'язані безпосередньо з люстрацією. Вони пов'язані з тим, що судді України відмовляються розглядати люстраційні справи, вони зупиняють усі судові справи до рішення Конституційного суду, згідно з законом про очищення влади", - заявила Козаченко.

Вона розповіла, що фактично вже півтора року люди, звільнені по люстрації, не можуть розглянути це питання в суді.

"І це порушення з боку судової системи, яка не виконує свої функції - вона має подвійні стандарти. Коли мова йде виключно про чиновників високого рівня у виняткових випадках суди надають окремі індульгенції, рішення. Завдяки цим рішенням, такі чиновники повертаються на свої посади і фактично отримують їх у приватну власність", - додала колишня чиновник.

Козаченко також просить не плутати маленький закон про очищення влади з інститутом люстрації, як це розуміють люди.

"Людям дуже подобається слово "люстрація", тому що воно асоціюється з якимось діями, навіть, можливо, з кастрацією, що щось станеться, буде відповідальність. А це означає, що людина звільняється з посади і не допускається до державної служби. Ось і все... Люстрація захопила дуже вузьке коло вищих чиновників. Якщо це, наприклад, центральний орган влади, це тільки перші особи і заступники, і все, більше ніхто. Беремо область - якщо це прокуратура або МВС, то це керівник і його заступники, і все", - пояснила екс-люстратор.

Нагадаємо, голова Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко подала у відставку 21 листопада 2016 року.