ua en ru

Українські студенти в Польщі тепер зможуть працювати без спецдозволу

Українські студенти в Польщі тепер зможуть працювати без спецдозволу Фото: Студенти

Набуло чинності розпорядження міністра Польщі

Українські студенти в Польщі тепер зможуть працювати без спеціального дозволу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ України.

Як зазначається, 1 травня 2015 року вступила в силу нова редакція розпорядження міністра праці і соціальної політики Республіки Польща від 21 квітня.

У документі наголошується розширення можливостей працевлаштування без дозволу на працю для студентів стаціонарної форми навчання та аспірантів, які проживають на території Республіки Польща на підставі візи на навчання в Польщі.

"Істотна зміна також стосується заяв про намір доручення виконання роботи іноземцям, які реєструються в управліннях праці (аналог центрів зайнятості в Україні). Відтепер підставою для працевлаштування без дозволу на роботу є заява роботодавця із зазначенням фактичних умов праці іноземця та форми трудових правовідносин (трудовий договір, цивільно-правова угода), що раніше не відзначалося в таких заявах. Такий підхід, на думку авторів нової редакції розпорядчого документа, дозволить краще захистити права цієї категорії іноземних працівників-мігрантів і наблизить рівень їх захисту іноземців, які працюють на підставі дозволів на роботу, а також буде сприяти полегшенню контролю законності роботи іноземців", - йдеться в повідомленні.

Крім того, з 1 травня 2015 року від обов'язку отримання дозволу на роботу звільнені також іноземці, які періодично читають лекції, проводять наукові чи художні презентації, незалежно від місця їх проживання.

Нагадаємо, Європейська комісія зазначає, що, незважаючи на досягнутий прогрес на шляху до безвізового режиму з ЄС, Україна має ще багато зробити для переходу до безвізового режиму.