ua en ru

Українські виробники сільгосппродукції вважають цьогорічну посівну кампанію успішною

Українські виробники сільгосппродукції та експерти аграрного ринку вперше за часи незалежності вважають цьогорічні весняно-польові роботи і посівну кампанію успішною. Одним із головних факторів, які сприяють позитивному перебігу цьогорічної посівної кампанії, експерти називають посилену увагу та конструктивний підхід до співпраці з вітчизняним аграріями уряду та Міністерства аграрної політики та продовольства України.
"На сьогоднішній день погода сприяє посівним роботам, тому нема на що скаржитися зараз. У терміни вкладаємось, захищаємо, підживлюємо. Серед проблем - брак обігових коштів, але беремо кредити в банку і фінансуємо, як можемо. При цьому я не бачу серйозних проблем у ході посівної компанії", - вважає голова наглядової ради ТзОВ "Бучачагрохлібпром" Петро Гадз.
"Незважаючи на непростий рік, я не бачу проблем, щоб селяни відсіялися вчасно і в повному обсязі. Але вартість весняно-польових робіт у півтора рази більша, ніж у минулому році, за рахунок надзвичайно високої ціни на паливно-мастильні матеріали. У Мінагропроді завжди були люди, які налаштовані підтримати селянство і захищати аграріїв, так воно є і зараз. Я знаю, що Міністерство кожного дня спілкується з агровиробниками і безпосередньо знає про проблеми аграріїв і намагається їх вирішити. Але ж один міністр - це ще не весь уряд...", - переконаний лідер парламентської фракції БЮТ, екс-віце-прем'єр-міністр України з питань АПК Іван Кириленко.
"Цього року довго не приходило потепління, тому деякі запізнення у посівній пояснюються абсолютно логічно. Крім того, негативний вплив мають подорожчання матеріально-технічних ресурсів, зокрема, мінеральних добрив, палива та засобів захисту. Щодо забезпеченості мінеральними добривами, то треба розглядати конкретно ситуацію на місцях. Кожен фермер, скільки може, вносить добрив і так само з засобами захисту. Але загалом, я думаю, забезпеченість добрива в порівнянні з минулими роками не зменшилася. Згідно з прогнозами, очікуємо урожай на рівні 42-43 млн тонн. І ці показники є цілком реальними", - переконаний генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.
"Цього року весна затягнулася на три тижні. А в сільському господарстві кожен день годує. Тому це, безумовно, накладе свій відбиток і на посівну кампанію, і на майбутній врожай. Будемо надіятись, що травень буде дощовий. Порівняно з минулим роком, подорожчали паливо та запчастини. Цього року побільшають посівні площі під гречку, бо на неї попит зріс; можливо, ще цукрові буряки", - вважає президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Маркевич.