ua en ru

Українські та міжнародні експерти обговорять проблеми наркополітики в країні

Українські та міжнародні експерти проведуть публічну дискусію з актуальних проблем української наркополітики.

Захід пройде в Києві у четвер, 3 березня, йдеться у відповідному анонсі.

Так, на заході планується обговорення офіційної позиції України з зазначеного питання напередодні участі української делегації у спеціальній сесії Генеральної асамблеї ООН з наркотиків у квітні 2016 року.

"Представники Коаліції громадських організацій "З повагою до людської гідності", яка виступає організатором дискусії, переконані, що надмірна криміналізація осіб, що вживають наркотики, є джерелом корупції і систематичних порушень прав людини, а також є причиною зростання епідемій ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитів і безглуздого витрачання сотень мільйонів гривень платників податків. У свою чергу, надмірна зарегульованість медичного обігу контрольованих препаратів призводить до суттєвого обмеження доступу до знеболення для пацієнтів різного віку, обмеження доступу до лікування пацієнтів з психічними розладами та залежністю", - йдеться в анонсі заходу.

Серед проблем, які будуть підняті під час дискусії: проблема доступності життєво необхідних контрольованих лікарських засобів для всіх пацієнтів, які їх потребують; зниження рівня криміналізації споживачів наркотичних речовин, чиїм єдиним злочином є зберігання невеликої кількості наркотиків без мети збуту.

Згідно анонсу, в обговоренні цих проблем візьмуть участь міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі, представник Всесвітньої Комісії з Наркополітики, спеціальний посол генерального секретаря ООН з питань ВІЛ/СНІД у Східній Європі та Центральній Азії професор Мішель Казачкін, в. о. голови Державної служби України з контролю за наркотиками Олег Дзісяк, виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький та інші експерти.

Крім того, очікується участь представників Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, Служби безпеки України, депутатів профільних комітетів Верховної Ради України, Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, міжнародних організацій, пацієнтських спільнот, лікувальних та реабілітаційних установ, релігійних організацій, громадськості та представників ЗМІ.