ua en ru

Українські металурги в січні 2014 р. знизили завантаження виробничих потужностей до 68%

Українські металурги понизили завантаження виробничих потужностей до 68% - мінімум за останні 3,5 року.

Українські металурги понизили завантаження виробничих потужностей до 68% - мінімум за останні 3,5 року. Про це свідчать результати щомісячного дослідження ринку сталі, проведеному ДП "Укрпромзовнішекспертиза".

У дослідженні наголошується, що незважаючи на загальний позитивний макроекономічний фон і прискорення темпів зростання розвинених економік, очікування традиційного пожвавлення попиту в сталепотреблящих галузях на початку року поки не виправдовуються. Це істотно стримує зростання цін, а по окремих видах продукції навіть провокує цінову корекцію. Так, у січні середні ціни на заготовку в портах Чорного моря знизилися на 2 дол. - до 506 дол. за т fob. Зростання цін на г/к рулони різко сповільнилося - 545 дол. за т fob проти 543 дол. за т місяцем раніше.

"В подібних умовах металурги використовують інструмент обмеження пропозиції для балансування ринку і поліпшення цінової кон'юнктури", - заявив заступник начальника аналітичного відділу "Укрпромзовнішекспертизи" Павло Перконос.

На початку лютого подібні процеси продовжилися: завантаження потужностей по довгому прокату в Україні просіла до 58%, а відповідний показник по плоского прокату і зовсім провалився до 50%. Подібні дії роблять також турецькі виробники прокату.

"У січні-лютому ключові виробники прокату отримали простір для маневру, так як їх собівартість знижується під впливом чинників девальвації національних валют (Росія, Україна і Туреччина) і здешевлення брухту в Туреччині. Саме цей фактор дозволив металургам піти на додаткові поступки в січні-початку лютого", - зазначив Перконос.

У той же час, постачальники будуть намагатися утримувати ціни від подальшого падіння, аргументуючи свою позицію необхідністю покриття збитків попередніх періодів.

За прогнозами "Укрпромзовнішекспертизи", активізація попиту і зростання цін очікуються вже з другої половини лютого.
"На ринку активізуються як трейдери, так і кінцеві споживачі, що буде обумовлено необхідністю забезпечення зрослих потреб у прокаті на 2 квартал - традиційний піковий період за обсягами споживання прокату. В умовах низької маржі виробники будуть намагатися максимально компенсувати втрати попередніх періодів, піднімаючи свої ціни", - аргументує Перконос.

У той же час, стримуючим фактором стане формування спадного цінового тренда на спотовому ринку залізорудної сировини, що послабить підтримує фактор собівартості, особливо в Азії. У свою чергу, це знову загострить конкуренцію на зовнішніх ринках.