ua en ru

Українські лабораторії працюватимуть за міжнародними стандартами

Українські лабораторії працюватимуть за міжнародними стандартами Фото: підписання меморандуму (МОЗ)

Відповідний меморандум підписали МОЗ і Американська спілка клінічних патологів

Міністерство охорони здоров'я України підписало меморандум із Американською спілкою клінічних патологів із метою перевести роботу українських лабораторій на міжнародні стандарти. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Зокрема зазначено, що міжнародні партнери надаватимуть підтримку українським фахівцям із лабораторної діагностики - допоможуть поліпшити знання та навички щодо управління якістю в лабораторіях.

"Хочу нагадати, що одним із завдань нашої реформи охорони здоров'я є запобігання або виявлення захворювань на ранніх стадіях, тому своєчасна та точна лабораторна діагностика є критичною, оскільки знижує загальні витрати на лікування", - сказала в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Вона очікує, що впровадження системи якості, заснованої на міжнародних стандартах, й акредитація лабораторій дозволить зменшити оперативні витрати лабораторії та кількість помилкових результатів, покращити управління лабораторіями та якість надання медичних послуг пацієнту.

Нині, як розповіли в міністерстві, згідно з результатами численних міжнародних оцінок у 2015-2017 роках, система національних лабораторій відповідає вимогам міжнародних стандартів лише на 50-60%.

За даними МОЗ, сьогодні в Україні є понад 5 тисяч медичних лабораторій - державних і приватних. Із них лише 3 лабораторії - 1 приватна та 2 державні - акредитовані за стандартом ІSО 15189. Розпочали процес акредитації ще 7 лабораторій.

Нагадаємо, раніше Уляна Супрун повідомила, що від серпня 2017 року на кір в Україні захворіло близько 6,5 тисяч осіб.