ua en ru

Українські екологічні нормативи не повинні бути жорсткішими, ніж європейські, - ФРУ

Українські екологічні нормативи не повинні бути жорсткішими, ніж європейські, - ФРУ Фото: екологічні нормативи не повинні бути жорсткіше, ніж в Європі (freepik)

Жорсткі екологічні нормативи, на введенні яких наполягають у Міндовкілля, можуть залишити Україну без промислових підприємств, а відповідно - без бюджетних надходжень та робочих місць. Адже сотень мільйонів гривен, які необхідні на екологічну модернізацію, українська промисловість не має.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на відкритий лист міністру економіки Олексію Любченку від Федерації роботодавців України (ФРУ).

Зараз в Україні діє 11 наказів Міндовкілля, які затверджують технормативи допустимих викидів забруднюючих речовин із окремого устаткування. Строк дії цих нормативів, згідно з наказами, закінчується у 2022-24 роках. Після закінчення строку дії поточних технормативів набувають чинності більш жорсткі, так звані перспективні технормативи, пояснюється у листі.

Проте законодавством ЄС, зокрема Директивою 2010/75/ЄС Європарламенту та Ради про промислові викиди, передбачені триваліші терміни запровадження перспективних технормативів, ніж ті, в які пропонують вкластися українським промисловцям, підкреслюють у ФРУ.

"Директиви ЄС зважають на індивідуальний технічний і економічний розвиток країн-членів ЄС, а також реальний технологічний та економічний стан підприємств, що працюють у відповідних країнах. Тому держави-члени ЄС мали право і можливість встановити та запровадити національний перехідний план для існуючих установок, нових установок та після холодного ремонту", - підкреслюють у ФРУ.

Члени ФРУ наголошують: вартість переходу на перспективні технормативи складе по окремим галузям від десятків до сотень мільйонів євро, а, наприклад, для коксохімічної галузі - до 3 мільярдів євро.

"Такий обсяг інвестицій у короткостроковій перспективі поставить більшість галузей на межу припинення діяльності. Відповідно, буде втрачено внутрішній ринок та експорт, більше 100 тис. робочих місць у скляній та суміжних галузях, доходи бюджетів всіх рівнів. При цьому уряди європейських країн в процесі екологічної модернізації підприємств компенсували підприємствам до 50% витрат на встановлення елекітрофільтрів", - наголосили у ФРУ.

Саме тому в Федерації просять Міндовкілля, Мінекономіки та Мінагрополітики, за участі ФРУ та галузевих об’єднань бізнесу, підготувати та провести окрему нараду, на якій знайти оптимальні рішення щодо цього питання.