ua en ru

Українські банки заборгували НБУ майже 110 млрд грн, - ЗМІ

Українські банки повинні Національному банку України (НБУ) майже 110 млрд грн.

Українські банки повинні Національному банку України (НБУ) майже 110 млрд грн. Про це пише видання "Дзеркало тижня. Україна" посилаючись на дані з таблиць рефінансування НБУ, які є в розпорядженні видання.

Як повідомляється, загальний обсяг кредитів рефінансування, наданих банкам у цьому році 36,2 млрд грн. Всього банки повинні НБУ - майже 109 млрд грн або 1/4 своїх пасивів.

Найбільшим одержувачем рефінансування НБУ в даний момент є "ПриватБанк" (12 млрд грн). На другому місці - "Ощадбанк" (6,6 млрд грн), на третьому - "Дельта Банк" (4 млрд грн).

Українські банки заборгували НБУ майже 110 млрд грн, - ЗМІ

Джерело: "Дзеркало тижня. Україна"

На думку "Дзеркало тижня. Україна" цікавим фактом є виділення 1 млрд грн банку "Надра" Дмитра Фірташа. До недавніх пір його менеджери стикалися з жорстким відмовою в НБУ. Проте відплив коштів став настільки загрозливим, що в НБУ були змушені виділити банку "надра" фінансування, хоча адекватних застав у банку вже немає. Крім того, банк "Надра" ще не приступав до повернення 7,1 млрд грн стабілізаційного кредиту, повернення якого НБУ гарантував Фірташ особистої гарантією.

Безконтрольну роздачу рефінансування банкіри вважають головною причиною зростання валютного курсу, з якої вперто не хоче боротися НБУ.

"Що зараз відбувається? Банку умовно потрібно 300 млн грн, а Нацбанку обґрунтовується 500 млн грн. Різниця йде на валютний ринок. Причому, не через міжбанк, а через чорний ринок валюти. Адже його ніхто так і не закрив", - повідомив директор компанії "Інтербізнесконсалтинг" Павло Бакланов.

Можливість заробляти на девальвації курсу гривні до 5% в день призводить до повної зупинки кредитування - навіть короткі кредити великим підприємствам сьогодні ніхто не видає дешевше 40% річних.

"Банку простіше прокрутити гроші через валютний ринок, ніж кредитувати", - стверджує Бакланов.

При цьому рівень неповернення валютних кредитів може наблизитися до 75%, так як більша частина валютних позичальників не зможе купувати валюту за поточним курсом (до якого уряд "народної довіри" набросило 0,5% збір в Пенсійний фонд).