ua en ru

Українські банки почнуть отримувати прибуток у 2018 році, - Fitch

Українські банки почнуть отримувати прибуток у 2018 році, - Fitch Фото: Fitch прогнозує прибуток українських банків в 2018 році (фото з відкритих джерел)

Пожвавлення кредитування стримує вартість кредитів

Банківський сектор України повернеться до прибуткової діяльності в 2018 році. Такий прогноз дало міжнародне рейтингове агентство Fitch.

На думку аналітиків агентства, позитивну динаміку при цьому будуть стримувати великі витрати на фінансування і на знецінення активів зі слабким зростанням кредитування, а рівень рентабельності банків України поки залишиться нижчим ніж в інших країнах СНД, Центральної та Східної Європи.

"Останній раз сектор отримав прибуток у 2013 році, але рентабельність середнього капіталу скоротилася до -2,7% за 9 місяців 2017 року з - 132% в 2016 році, в основному із-за різкого падіння витрат на знецінення. Результат сектора, за винятком неплатоспроможних банків, був позитивним за 9 місяців, оскільки банки повернулися до нарощування портфелів після періоду скорочення частки позикових коштів. У 2018 році рентабельність має покращитися з-за зниження витрат на фінансування та підвищення рівня ВВП", - йдеться в релізі Fitch.

У той же час аналітики прогнозують пожвавлення кредитування в декількох секторах, оскільки кредити досі залишаються "дорогим задоволенням" для позичальників, особливо для роздрібних. Крім того, велика кількість застарілих проблемних кредитів також чинить негативний вплив на пожвавлення кредитування.

Частка проблемних кредитів була високою - 57% на кінець 3-го кварталу 2017 року з рівнем покриття близько 80%.

"Беззастережно прострочених кредитів близько 113 млрд гривень (4,3 млрд доларів), що дорівнює нормативного капіталу сектора або 2,8 рази річного прибутку до знецінення за 9 місяців. Це означає, що банкам може знадобитися подальша підтримка капіталу, якщо матеріальні витрати будуть потрібні", - відзначили в агентстві.

При цьому велика частина нового капіталу, який увійшов в сектор за останні 4 роки, направляється в банки, що належать державі, і іноземцям, і така підтримка, ймовірно, буде продовжена, якщо буде потрібно.

Нагадаємо, НБУ констатує збільшення обсягів кредитування населення.