ua en ru

Українські азбестоцементні виробництва відповідають вимогам конвенції МОП, - учасник ринку

Українські азбестоцементні виробництва відповідають вимогам конвенції Міжнародної організації праці (МОП). Про це повідомив глава асоціації "Українського хризотилового об'єднання" Олександр Серкин під час конференції, приуроченої до проведення Міжнародної експертної конференції з хімічної безпеки та Роттердамської конвенції, 29 березня в Києві.

"Розуміючи велику відповідальність роботодавця перед своїми працівниками, українські азбестоцементні виробництва повністю відповідають міжнародним вимогам конвенції МОП 1986 р. №162 "Про охорону праці при використанні азбесту", - повідомив Олександр Серкин.

У той же час, ряд учасників конференції, особливо її організатори - неурядові об'єднання - Всеукраїнська екологічна громадська організація "МАМА-86" і міжнародна мережа "Жінки Європи за спільне майбутнє" (WECF) - наполягають на повній забороні азбесту в світі. Але ситуація з цим мінералом складніше, ніж здається на перший погляд.

Зазначимо, з середини 70-х років в світі вже діє повна заборона на азбест, але амфіболової групи. Справа в тому, що поняття азбест об'єднує кілька груп волокнистих мінералів, які мають зовсім різний хімічний склад і мінералогічну структуру, але історично їм було присвоєно єдину комерційну назву "азбест". Між тим, в Україні використовується хризотиловий азбест - безпечний різновид мінералу, який ввозиться з Росії.

Всесвітня організація охорони здоров'я на 60-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в пункті №10 глобального плану дій з охорони здоров'я декларувала застосування диференційованого підходу до різних типів азбесту. Звинувачення в тому, що хризотил-азбест є причиною підвищеної захворюваності серед робітників і тим більше широких верств населення - не підтверджується.

Представники ГУ "Інститут медицини праці АМН України" поділилися з учасниками заходу даними за результатами епідеміологічних досліджень здоров'я робітників азбестоцементної галузі в Україні, які вони проводять з 1995 р. Ретроспективне дослідження з охопленням 45,7 тис. осіб встановило, що "стандартизовані показники захворюваності злоякісними новоутвореннями в результаті вдихання азбестового пилу в досліджуваній когорті не перевищує популяційного рівня".