ua en ru

Українська влада викликає байдужість у 41% громадян, - опитування

У 41% громадян у віці старше 16 років нинішня українська влада викликає байдужість. Про це свідчать результати дослідження, яке у серпні 2013 р. здійснила українська дослідницька компанія GfK Ukraine, повідомляє прес-служба компанії.

Порівняно до аналогічного опитування, яке було проведено у березні 2012 р., частка байдужих до влади українців зросла на 10 п.п.

Одночасно зменшилася частка респондентів, які відчувають до влади страх та боязнь (з 8% у березні 2012 р. до 4% у серпні 2013 р.). З іншого боку все менше українців мають бажання допомогти нинішній владі (6% зараз проти 9% у 2012 р.), відчувають симпатію (1% проти 3%) та співчуття (6% проти 10%).

У 27% українців такі негативні відчуття до влади як ненависть, презирство, роздратування з'явилися за останні чотири роки. У східному та південному регіонах України таких більше 60%.

Третина опитаних (35%) погоджуються з тим, що вибори Президента мають відбутися раніше терміну, щоб була можливість поміняти його якнайшвидше. 42% згодні з тим, щоб вибори Президента відбулися в 2015 р., як i заплановано. 24% респондентів не змогли висловити свою думку з цього приводу.
Ідея проведення дострокових виборів Президента має більше прихильників у Києві (58%), західному та північному регіонах (55% та 49% відповідно). Мешканці східного (63%) та південного (55%) регіонів схиляються до виборів Президента у 2015 р.

Якщо всенароднi вибори Президента в 2015 р. будуть скасовані, то лише чверть опитаних готові вийти на мітинг чи демонстрацію. Трохи більше опитаних (26%) готові виходити на акції протесту, якщо вибори Президента в 2015 р. будуть сфальсифiкованi. 35% респондентів готові вийти на мітинг чи демонстрацію через захоплення рейдерами пiдприємства, де працюєте вони або члени їхньої родини.

Одночасно рiзке падiння рiвня життя, невиплата зарплат, пенсiй, знецiнення гривнi може підштовхнути до протестів 45% українців. Така подія як наїзд п'яним прокурором на вагiтну жiнку на тротуарi зi смертельними наслідками може вивести на акції протесту майже 47% опитаних.

"Останніми роками громадяни майже повністю втратили позитивні почуття до влади. Їх змінила не агресія, а байдужість - українці готові активно протестувати лише для захисту особистих, а не громадянських прав", - коментує заступник директора GfK Ukraine Гліб Вишлінський.

Опитування проводилося в межах регулярного дослідження електоральних настроїв населення на основі омнібусу GfK Ukraine протягом 1-15 серпня 2013 р. Загальна вибірка опитування складає 1000 респондентів у віці старше 16 років на місяць. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. Опитування проводилось методом особистого інтерв'ю. Максимальна похибка - 3,1%.

GfK Ukraine - українська дослідницька компанія, яка пропонує повний перелік послуг з опитувань та досліджень ринків в Україні, Молдові та Бєларусі. GfK Ukraine входить до міжнародної дослідницької мережі GfK.