ua en ru

Українська влада обирає політику "згортання" свободи слова, - Медведчук

Українська влада обирає політику "згортання" свободи слова в країні. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Представників мас-медіа вбивають поруч з будинком, як це сталося з Олесем Бузиною, кидають за ґрати за звинуваченням у державній зраді, як це сталося з Русланом Коцабою, нападають на них під час виконання професійних обов'язків... Спостерігаються спроби блокувати роботу телевізійних каналів та друкованих видань з застосуванням адміністративного тиску, податкового пресингу і навіть силових структур. Частішають випадки відмови в акредитації російським журналістам, а також їх депортації з України", - заявив він.

На думку Медведчука, економічна ситуація в країні, падіння рекламного ринку і, як наслідок, зменшення прибутковості ЗМІ робить їх ще більш залежними від власників і замовників, які використовують медіа у своїх політичних інтересах.

"Якщо відсутність видимих результатів у реформуванні економічної, фінансової, соціальної та інших сфер можновладці навчилися пояснювати бойовими діями в східних областях або підступами представників старої команди "злочинної влади", то жалюгідний стан справ в медіапросторі важко списати на це", - зазначив він.

Політик додав, що для того, щоб забезпечити дотримання в країні принципів і норм свободи слова, створити умови для виникнення демократичного інформаційного простору, не потрібні великі витрати з держбюджету і закордонні запозичення.

"Достатньо політичної волі та відданості ідеалам громадянського суспільства, найважливішою складовою якого є вільні медіа. Але українська влада прагне зміцнити свій вплив і зачистити інформаційний простір від тих, хто висловлює альтернативну точку зору на події в країні. А тому влада віддає перевагу політику активного згортання свободи слова в Україні", - резюмував він.