ua en ru

Українська влада повинна дозволити народові впливати на політичне життя країни, - Медведчук

Влада повинна виступити союзником, з яким у людей загальні завдання, а не грабіжником, які відбирають останнє. Про це у своєму блозі пише лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Перша тронна промова нового короля Нідерландів Віллема-Олександра викликала тяжкі роздуми не лише його підданих. Основна думка монарха була проста і сумна: епоха благоденства завершилася. Вихід з кризи буде ще важче, ніж її початок. Ситуація схожа на післявоєнний період - потрібно об'єднатися, щоб відновити втрачене. А значить, багато працювати", - зазначив лідер "Українського вибору".

На думку Медведчука, це стосується не тільки нідерландців, але і всіх громадян Євросоюзу і України.

"На мій погляд, наша ситуація ще критичніша, тому що у країни немає навіть мінімального запасу міцності, а у керівництва, відповідно, права на помилку. Нинішній владі вдалося отримати необмежені повноваження. Однак це не дає права забувати про відповідальність за майбутнє народу і країни, про сумлінності, самовідданості, професіоналізму та компетентності", - зазначив політик.

При цьому, на думку Медведчука, потрібно віддати належне європейським лідерам: усвідомивши, що відбувається, вони не залишають громадян в невіданні.

"Їх готують до того, що король Нідерландів назвав епохою участі. До часів, коли підвищується не стільки відповідальність держави за громадянина, скільки відповідальність громадянина за себе і свою країну. А влада в цій ситуації повинна виступити союзником, з яким у людей загальні завдання, а не грабіжником, які відбирають останнє", - пише лідер "Українського вибору".

При цьому, на його думку, нинішнє українське керівництво явно не готове до подібних змін.

"Я б багато чого віддав, щоб Україна еволюційним шляхом увійшла в епоху участі, щоб народ насправді чинив вплив на політичне життя і розділив тягар відповідальності за країну разом з керівництвом. На жаль, поки ці надії не обґрунтовані. Громадяни втрачають все більше, їх життя планомірно погіршується. Влада не хоче змінюватися "згори", тому її можуть захотіти змінити знизу", - підсумував Медведчук.