ua en ru

Українська митниця не готова до контролю епізоотичної ситуації на кордонах, - аналітик

Введення спрощеного механізму митного контролю в частині передачі функцій ветеринарної служби митникам, може призвести до погіршення епізоотичної ситуації і країні, вважає керівник проекту Agronews, аналітик агроринків Руслан Швець.

Він наголошує, що згідно з постановами КМУ № 1030 і № 1031 від 5 жовтня митним органам передається ряд функцій зі здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарного, фітосанітарного та екологічного контролю у пунктах пропуску. Тобто державні види контролю в повному обсязі не будуть здійснюватися фахівцями ветеринарної медицини і карантину рослин.

«З одного боку, цими постановами КМУ значно спростив процедуру і скоротив час проходження митного контролю. Але з іншого, не було враховано того, що скорочення до мінімуму кількості контролюючих інстанцій може призвести до неконтрольованих наслідків. Зокрема, це стосується ветеринарних служб, що забезпечують благополучний епізоотичний стан в країні. Хто зможе гарантувати безпеку, якщо вантажі з потенційно небезпечною продукцією пересуватимуться Україною і лише у пунктах призначення будуть перевірятися», - говорить Швець. «Зважаючи на небезпеку африканської чуми свиней, випадки якої були зафіксовані в Росії біля українських кордонів, такі заходи є вкрай невчасними, оскільки існує постійна загроза епідемії в прикордонних областях», - наголошує аналітик.