ua en ru

Українська прокуратура відкрила 50 справ за фактами правопорушень в Криму

Прокуратура Криму, з часу її передислокації на материкову частину України, відкрила 50 кримінальних справ за фактами правопорушень, вчинених на тимчасово окупованій території півострова. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України.

Насамперед, це кримінальні провадження, розпочаті за фактами зникнення осіб кримськотатарської національності, незаконного проведення обшуку житла, перевищення службових повноважень співробітниками прикордонної служби Росії, замаху на незаконне заволодіння грошовими коштами, власником яких є Україна.

"Зокрема, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальні правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України, за фактом затримання співробітниками незаконно утворених кримських правоохоронних органів кримськотатарських активістів, які брали участь у мітингу проти відокремлення Криму від України. Також прокуратурою автономії до ЄРДР внесено відомості про кримінальні правопорушення, передбачені ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд) КК України за фактом захоплення озброєними особами, так званої кримської "самооборони" заводу Національного виробничо-аграрного об'єднання "Масандра" в р. Ялта і кримського офісу ПАТ "Укртелеком", - йдеться в повідомленні.

Також розпочато досудове розслідування за фактом незаконного заволодіння посадовими особами незаконно створеного органу - Державної Ради Республіки Крим майном низки українських підприємств. Крім того, проводиться розслідування за фактом пособництва суддею господарського суду Криму в реалізації злочинного умислу посадових осіб комерційного банку заволодіти грошовими коштами в розмірі 104 млн грн, власником яких є Національний банк України.

"У сфері захисту прав і свобод дітей прокуратурою АР Крим порушено кримінальну виробництво за ч. 2 ст. 169 КК України за фактом здійснення посадовими особами незаконних органів, утворених на тимчасово окупованій території АР Крим, неправомірних дій щодо усиновлення 7 українських дітей-сиріт", - зазначили в ГПУ.

Нагадаємо, ГПУ підозрює у держзраді 76 екс-депутатів Верховної Ради Криму.