ua en ru

ГПУ підозрює у держзраді 76 екс-депутатів Верховної Ради Криму

ГПУ підозрює у держзраді 76 екс-депутатів Верховної Ради Криму

Генеральна прокуратура України (ГПУ) підозрює у держзраді 76 екс-депутатів Верховної Ради Криму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

"Слідчими Управління з питань представництва інтересів громадянина або держави в суді, протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим Генеральної прокуратури України підготовлено письмове повідомлення про підозру 76 колишнім депутатам Верховної Ради Автономної Республіки Крим", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, екс-депутатів підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 і ч. 3 ст. 110 КК України (вчинення державної зради, яке виразилося у наданні іноземній державі та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, а також публічні заклики до вчинення дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України).

"Враховуючи, що територія півострова Крим залишається окупованій Російською Федерацією, письмові повідомлення про підозру у встановленому порядку передано в посольство цієї держави в місті Києві, а також надіслано поштою незаконно створений орган - "Державний Рада Республіки Крим. Під час слідства отримано беззаперечні докази того, що в березні 2014 року депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим С. Донич, Р. Іоффе, С. Цеков, К. Бахарєв, С. Лужецька та інші надали допомогу в окупації Криму. Зокрема вони незаконно прийняли ряд постанов, у результаті чого було створено нелегітимний державне утворення "Республіка Крим", яке незаконно увійшло до складу Російської Федерації. Таким чином, внаслідок цього частина території України була окупована", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, ГПУ також підозрює у підготовці держзради 20 співробітників ФСБ Росії.