ua en ru

Українська опозиція оголосила про спільні дії в боротьбі проти влади і формування єдиного списку на виборах

Українські політичні опозиційні сили на мітингу, присвяченому Дню Соборності і Свободи України, що проходив 22 січня на Софійській площі в Києві, оприлюднили "Угоду про узгоджені дії об'єднаної опозиції". Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.
У тексті угоди, зокрема, міститься заклик до спільних дій, спрямованих на звільнення політичних ув'язнених, а також опір чинному режиму в Україні. Також сторони домовилися сформувати єдиний список кандидатів в народні депутати за мажоритарними округами на парламентських виборах 2012 р.
Крім того, на мітингу лідери опозиційних сил привітали громадян України зі святом. Зокрема, прозвучали привітання від лідера партії "Фронт змін" Арсенія Яценюка, лідера партії "Свобода" Олега Тягнибока, лідера партії "Удар" Віталія Кличка і заступника партії "Батьківщина" Олександра Турчинова, який також зачитав привітання від Юлії Тимошенко, що знаходиться в Качанівській колонії Харкова. У листі Тимошенко також закликала опозицію до об'єднання.

Крім того, під час акції "Громадянський День Соборності", яку організували в Києві громадські організації, лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко, лідер "Європейської партії" Микола Катеринчук та лідер УСДП Наталія Королевська підписали Маніфест громадянської солідарності. Під час акції громадянські активісти з'єднали береги Дніпра 200-метровим прапором України.
На даний момент учасники мітингу урочистим маршем висуваються покласти квіти до пам'ятників Михайлу Грушевському і Тарасу Шевченку. Колона з участю близько 2-2,5 тис. осіб висувається по вул. Володимирській у бік парку Тараса Шевченка.
Мітинг на Софійській площі закінчився.