ua en ru

Українська компанія виграла тендер на постачання електроенергії в Молдову

Українська компанія виграла тендер на постачання електроенергії в Молдову Фото: компанія DTEK виграла тендер на постачання електроенергії

Раніше електроенергію в Молдову постачала Молдавська ТЕС, яка розташована в Придністров'ї

Компанія українського бізнесмена Ріната Ахметова DTEK Holding виграла тендер на постачання електроенергії в Молдову, обійшовши при цьому електростанцію, розташовану в Придністров'ї. Про це повідомляє "Коммерсантъ".

Повідомляється, що політичні конфлікти в молдові і Придністров'ї призвели до того, що підконтрольна російському "Інтер РАО" Молдавська ТЕС, яка розташована в Придністров'ї, втратила ключовий контракт на постачання електроенергії Кишиневу. Придністровську електростанцію на тендері обійшла пропозицію DTEK Holding.

"Замість підконтрольної російському "Інтер РАО" Молдавської (Кучурганської) ТЕС (МолдТЕС), розташованої в Придністровській Молдавській Республіці (ПМР), енергію будуть купувати у української DTEK Trading за 50,2 долара за 1 МВт ч. Як пояснило молдавське Національне агентство з регулювання в енергетиці, МолдТЕС пропонувала 54,4 долара за 1 МВт год. До 31 березня ТЕС постачала енергію Кишиневу за 44,9 долара за 1 МВт ч.", - зазначають у повідомленні.

Молдавський експерт Сергій Тофілат вважає рішення купувати енергію у України правильним: "Її покупка у Придністров'я веде до збільшення боргу перед "Газпромом", а Кишинів, по суті, фінансує невизнану республіку".

При цьому неясно, чи зможе DTEK покрити попит Молдови на електроенергію повністю. В українському енергобалансі на експорт закладено 90 млн кВт год щомісяця, Молдові потрібно 270 млн кВт ч. Таким чином експорт електроенергії з України покриває лише 30% попиту.

Нагадаємо, 15 березня ДТЕК заявив про втрату контролю над підприємствами в ДНР/ЛНР. ДТЕК втратив контроль над шахтами, ТЕС і обленерго.