ua en ru

Українська делегація прибула до Берліну: що на порядку денному переговорів

Українська делегація прибула до Берліну: що на порядку денному переговорів Фото: Дмитро Кулеба (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

На порядку денному - деокупація ОРДЛО і Криму, а також підтримка Німеччиною реформ в Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що українська делегація прибула до Берліну для проведення переговорів. Він назвав питання, які перебувають на порядку денному.

Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

"Доброго ранку з Берліна. Знаковий момент: українська делегація є першою іноземною делегацією, яку приймають в Німеччині після початку коронавірусного карантину", - зазначив міністр.

Українська делегація прибула до Берліну: що на порядку денному переговорів

Він поінформував, що на переговори разом з ним прибули глава офісу президента Андрій Єрмак і його заступник Ігор Жовква, віце-прем’єр-міністр Олексій Резніков та міністр оборони Андрій Таран.

На порядку денному цього політичного візиту:

  • деокупація ОРДЛО і Криму;
  • підтримка Німеччиною реформ в Україні, зокрема медичної реформи;
  • надання Україні статусу учасника Програми розширених можливостей НАТО;
  • європейська інтеграція України під час головування Німеччини у Раді ЄС в другій половині 2020 року.

Крім того, на переговорах приділять увагу історичним питанням: перспективі визнання Бундестагом Голодомору як геноциду українського народу та зведенню пам’ятника українцям, загиблим у Другій світовій війні.

Розглянуть також торгівлю та інвестиції між країнами.

Пізніше Кулеба повідомив, що майже 99% часу обговорювали безпекову ситуацію на Донбасі. За його словами, Єрмак, Резніков, Таран конкретними фактами і доказами показали те, що відбувається на тимчасово окупованих територіях.

Опубліковано Dmytro Kuleba Вівторок, 2 червня 2020 р.

Також українська делегація підтвердила ключові позиції про неприпустимість прямого діалогу з представниками так званих "ДНР" і "ЛНР".

"Ми у ТКГ розмовляємо з Росією. Розповіли про наше бачення щодо кордону і, знаєте, на картах конкретно пальцем показали, де і що відбувається, щоб наші колеги розуміли, що з того боку нам протистоять російські командири; а не так звані донецькі або луганські", - зазначив глава МЗС.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що під час переговорів у Берліні обговорять питання окупованого Криму.

Як писало РБК-Україна, раніше Кулеба анонсував, що українська делегація представить докази про ескалацію Російською Федерацією ситуації на Донбасі.