ua en ru

Україні не загрожує валютна криза зразка 1998 р., - аналітики.

Структура державного боргу України, що сягає 33% від ВВП, дає підстави припускати, що країні не загрожує валютна криза зразка 1998 р. Про це сказано в аналітичній записці групи інвестиційних компаній (ГІК) Nomura.
"Близько 40% боргу складається з довгострокових позик, 13% - середньострокових єврооблігацій і 19% - інших боргів, у тому числі - гарантіїй НАК "Нафтогазу України" і держбанків. Ще близько 29% державного боргу складається з казначейських облігацій. І лише 4% від загального обсягу держборгу є короткостроковими позиками під державні казначейські облігації", - сказано в записці Nomura.
На думку аналітиків ГІК, єдиним виходом з "порочного кола бюджетного дефіциту" є жорсткість податково-бюджетної політики. "Ми вважаємо, що нове керівництво України розуміє важливість посилення податково-бюджетної політики, щоб залучити фінансування від МВФ", - відзначили в Nomura.
Нагадаємо, МВФ, зокрема, вимагає від української влади знизити дефіцит держбюджету-2010 до 4% і переглянути тарифи на електроенергію та енергоносії для населення у бік їх збільшення.
Також в Nomura розраховують на поліпшення платіжного балансу України в поточному році. Дані очікування базуються на пожвавленні експорту металу і металопродукції, а також уповільнення відтоку капіталу з країни.