ua en ru

В Україні зафіксована найвища частка неробочих кредитів за всю історію, - НБУ

В Україні зафіксована найвища частка неробочих кредитів за всю історію, - НБУ Фото: частка неробочих кредитів досягла максимуму (НБУ)

В той же час збільшуються обсяги споживчого кредитування

На сьогодні в Україні зафіксована найвища частка непрацюючих кредитів в банківській системі. Про це на прес-брифінгу Національного банку України з питань фінансової стабільності повідомив директор департаменту фінансової стабільності Віталій Ваврищук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тут ми встановили рекорд: в країні зафіксована найвища частина непрацюючих кредитів за всю історію. Потрібно щось робити з заборгованістю. Ключовою ознака непрацюючих кредитів - заборгованість вище 90 днів. Фактор "90 днів плюс" досягає високого рівня ", - додав він.

Він також розповів, що частка недіючих кредитів досягла максимального рівня в липні. І зараз поступово знижується. При цьому, темпи споживчого кредитування досягли 40%.

За словами Ваврищука, Нацбанк не бачить необхідності негайно обмежувати споживче кредитування.

"Нацбанк не бачить необхідності негайно обмежувати споживче кредитування. Ми будемо повідомляти, бачимо ризики і в разі необхідності - ми будемо готові реагувати. Кредитні ризики треба оцінювати консервативно", - повідомив він.

У той же час, зазначив Ваврищук, незважаючи на низькі темпи економічного зростання, суттєво покращилася платоспроможність банків.

"Макроекономічне середовище у другому півріччі минулого року і темпи економічного зростання залишаються повільними. Однак, суттєво покращилася платоспроможність банків", - повідомив він.

За словами чиновника, залишаються проблеми в окремих банках. Нацбанк приймає до уваги такі банки, бізнес моделі яких мають бути переглянуті для того, щоб банки виходили на прибуткову діяльність.

Нагадаємо, раніше заступник голови НБУ Катерина Рожкова повідомила, що регулятор працює над скороченням частки держави в банківському секторі.