ua en ru

В Україні виплатили 900 мільйонів гривень допомоги по вагітності

В Україні виплатили 900 мільйонів гривень допомоги по вагітності Фото: новонароджений ((pixabay.com-putevodnik))

Допомогу по вагітності та пологах отримали майже 48 тис. осіб

У першому кварталі 2018 року Фонд соціального страхування України профінансував надання допомоги по вагітності та пологах для майже 48 тисячам застрахованих осіб. Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Згідно з повідомленням, за оперативними даними загальна сума нарахованих виплат склала понад 900 млн гривень за перший квартал 2018 року.

Також повідомляється, що право на отримання матеріального забезпечення у зв'язку з вагітністю та пологами в розмірі 100% середньої заробітної плати мають усі працюючі жінки. Крім того, допомога може бути нарахована одному із застрахованих опікунів у разі усиновлення.

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є листок непрацездатності, який видається лікувально-профілактичним закладом, у якому застрахована особа перебуває на обліку.

Тривалість листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами

Особливості видачі

126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів)

Листок непрацездатності видається з 30 тижнів вагітності

180 календарних днів (90 днів до передбачуваного дня пологів і 90 днів після пологів)

Вагітність і пологи жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності

14 календарних днів

Листок непрацездатності видається додатково до основного листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами у разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів України на засіданні 14 лютого 2018 року затвердив бюджет Фонду соціального страхування.

Зокрема, доходи Фонду в 2018 році (разом з залишками на початок року) становитимуть майже 22,9 млрд гривень, з них страхові внески - 20,4 млрд гривень. Витрати Фонду у 2018 році становитимуть 22 млрд гривень, з них видатки на виплату матеріального забезпечення і страхових виплат - 20,1 млрд гривень.