ua en ru

Transparency: немає жодного обвинувального вироку з розстрілів на Майдані

Transparency: немає жодного обвинувального вироку з розстрілів на Майдані Фото: Віктор Янукович

Українська правоохоронна система поводиться пасивно

В Україні не винесено жодного звинувачувального вироку щодо розстрілів на Майдані. Про це йдеться у спільній заяві антикорупційних організацій щодо візиту голови правління Transparency International в Україну.

"В лютому 2014 року в результаті Революції гідності екс-президент та його найближче оточення втекли за кордон, де й успішно переховуються понині...Українське суспільство очікує покарання винуватців...Сьогодні вже друга половина 2016 року, а українська правоохоронна система не показала результатів: жодного обвинувального вироку, щодо організаторів та високопосадовців, жодного долара не повернуто державі", - йдеться у повідомленні.


Як зазначається, правоохоронна система поводиться пасивно, частіше перебуваючи в ролі спостерігача, кримінальні провадження відкриваються переважно завдяки проактивній позиції громадянського суспільства та журналістів-розслідувачів.

"Наші організації вітають візит до України голови правління Transparency International Хосе Уґаса...Наскільки нам відомо, в межах візиту Хосе Уґаса заплановано провести зустрічі з першими особами держави та керівниками правоохоронних структур...", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, підписанти заяви просять Уґаса акцентувати увагу на тому, що дії екс-президента та його найближчого оточення потребують повторного детального вивчення та аналізу на предмет корупційних та економічних кримінальних правопорушень.

"Відсутність покарання для представників режиму В. Януковича та власне самого В. Януковича підриває віру в верховенство права на початковому етапі формування нових антикорупційних органів...Закликаємо Генеральну прокуратуру України застосувати інститут спільних міжнародних слідчих груп, долучивши до розслідувань кримінальних правопорушень Януковича та його поплічників", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що ГПУ має довести до кінця старі справи, насамперед, стосовно колишнього президента Віктора Януковича.