ua en ru

В Україні запроваджена єдина класифікація для систематизації видавничої продукції

В Україні запроваджена єдина класифікація для систематизації видавничої продукції Фото: набуло чинності відповідна постанова Кабміну

Набула чинності відповідна постанова

Постанова Кабінету міністрів України від 22 березня "Про припинення використання в Україні Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації" 29 березня набула чинності. Таким чином, в Україні запроваджена єдина класифікація для систематизації видавничої продукції, передає прес-служба Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Зазначається, що до цього часу в Україні паралельно використовувалися дві класифікаційні системи: Універсальна десяткова класифікація (УДК) та Бібліотечно-бібліографічна класифікація (ББК). УДК – міжнародна класифікаційна система, яку застосовують понад 130 країн світу. Вона побудована за принципом поділу на галузі науки і є "живою" класифікаційною системою, у якій відображаються всі зміни, що відбуваються у світовій науці.

Підкреслюється, що ББК мала на меті підпорядкувати усі галузі науки комуністичній ідеології. Сьогодні ББК має офіційний статус Національної класифікаційної системи Росії.

"Отже, відтепер в Україні припиняється використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впроваджується Універсальна десяткова класифікація. Методичне забезпечення впровадження Універсальної десяткової класифікації здійснює Державна наукова установа "Книжкова палата України імені Івана Федорова", - зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко опублікував свій список вражаючих книг 2016 року.