ua en ru

В Україні вперше за десятиліття зафіксовано зараження людей на лептоспіроз на пляжах, - ДСНС

В Україні вперше за десятиліття зафіксовано зараження людей на лептоспіроз на пляжах, - ДСНС Фото: пляж Києва

У столиці закрито 6 пляжів

В Україні вперше за десятиліття зафіксовано зараження людей на лептоспіроз на пляжах. Про це повідомляє прес-служба Державної служби з надзвичайних ситуацій у місті Києві.

Інфекцію виявили у двох мешканців Києва після купання та відпочинку на пляжах "Передмостна Слобідка", що у Дніпровському районі, та "Вербний", що в Оболонському районі. У зв'язку з ризиком зараження лептоспірозом, та за результатами санітарно-мікробіологічних проб води у столиці санепідслужбою закрито 6 пляжів: у Дніпровському районі - "Тельбін", "Райдуга", "Венеція", "Золотий" та в Оболонському районі - "Вербний" і "Пуща-Водиця".

Загалом захворюваність на лептоспіроз у столиці за поточний рік зросла майже втричі. Епідеміологи поширення інфекції пов'язують із відсутністю необхідних дератизаційних заходів - боротьби з гризунами. Це сприяє збільшенню популяції дрібних ссавців, зокрема пацюків та мишей, які найчастіше є носіями і розповсюджують небезпечні для людини і тварин інфекції.

В Україні збудник лептоспірозу поширений фактично на усій території. У 2014 році рівень захворюваності збільшився на 31,6% порівняно із 2013 роком та склав 473 випадки. Основним джерелом патогенних для людей серогруп лептоспір у природі та населених пунктах залишаються хатня, польова, лісова миші, сірі щурі, звичайна та руда полівка.

Лептоспіроз - це гостра інфекційна хвороба, що перебігає із гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом. Різноманітність клінічних проявів цього захворювання ускладнює своєчасну діагностику, що веде до пізньої госпіталізації і погіршення прогнозу на одужання. Більше половини випадків лептоспірозу протікає у тяжкій формі та потребує реанімаційних заходів. Люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, під час догляду за хворими тваринами та при контакті з гризунами (укус).

Нагадаємо, КП "Плесо" повідомило, що після проведення експертизи води і гризунів лептоспірозу на пляжі "Вербний" не виявлено.