ua en ru

В Україні можливі землетруси, подібні італійським

В Україні можливі землетруси, подібні італійським Фото: Кендзера розповів про загрозу землетрусів в Україні

Сейсмоактивний пояс, що охоплює постраждалу країну, частково зачіпає й Україну

В Україні можливі землетруси, подібні італійським. Про це заявляє заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера, передає "5 канал".

Зокрема, аналізуючи нещодавні руйнівні землетруси в Італії, Кендзера зазначив, що сейсмоактивний пояс, що охоплює постраждалу країну, частково зачіпає й Україну. Вчений впевнений, що виключати повторні підземні поштовхи на Донбасі чи в інших регіонах України не можна, адже Маріуполь, південні області – особливо Одеса – Прикарпаття та Закарпаття перебувають в зоні можливої сейсмічної активності.


"На нашій території, на жаль, також можуть бути землетруси. Ми розташовані в тій самій зоні, що і Італія – це потужний сейсмоактивний пояс нашої планети, який утворився внаслідок того, що Африканська плита ніби тисне знизу вверх по карті, а Євразійська навпаки – рухається назустріч. Очевидно, що зіткнення таких величезних мас приводить до того, що виникають такі напруження, ці напруги реалізуються у вигляді рухів і землетрусів. Землетрус, який відбувся в Маріуполі, відбувся на краю цього сейсмоактивного поясу, який, на превеликий жаль, охоплює також і Карпати наші, і Одеську область, Миколаївську, ну і йде на Крим", - підкреслив він.

Нагадаємо, число жертв землетрусу в Італії зросло до 267 осіб, ще близько 400 отримали поранення.

В центрі Італії стався землетрус магнітудою 6,4 бала. Сотні людей в результаті землетрусу вважаються безвісти зниклими.