ua en ru

В Україні погіршився рівень демократії, - Freedom House

В Україні погіршився рівень демократії, - Freedom House Фото: прапор України (УНІАН)

Демократична оцінка України знизилась до 4,64 бала

В Україні вперше з 2014 року погіршились показники розвитку демократії, а впровадження реформ відбувається не так швидко, як потрібно. Про це йдеться у дослідженні неурядової міжнародної організації Freedom House "Країни в перехідному періоді 2018. Протистояння антилібералізму".

Зокрема, демократична оцінка України, згідно із дослідженням, знизилась до 4,64 бала, а торік цей показник складав 4,61 бала (де 1 бал - показник стійкої демократії, а 7 - авторитарний режим).

"Під політичними інтересами олігархів і військовим конфліктом з російськими сепаратистами на сході країни, Україна в 2017 році продовжувала боротися за далекосяжні реформи, які вона проводила з революції 2014 року. Хоча уряд України значно поліпшив місцеве управління країни, він не виправдав очікувань громадськості в боротьбі з повсюдною корупцією. Можливість великих реформ в Україні, що з'явилася після заворушень на Євромайдані, скорочуються, і будь-які подальші суттєві успіхи є результатом безперервної боротьби", - говориться у звіті Freedom House.

Зазначається також, що ситуацію з рівнем демократії погіршує військовий конфлікт на Донбасі, через який з 2014 року загинуло понад 10 тис. і було травмовано понад 24 тис. людей.

Прогрес реформ

Не зважаючи на ці чинники, Freedom House відзначає прогрес реформ системи охороні здоров'я та вважає це одним із основних досягнень України у 2017 році. Також позитивно відзначається і реформа децентралізації влади, завдяки якій понад 3300 населених пунктів змогли покращити доходи своїх місцевих бюджетів та направити їх на розвиток інфраструктури. Однак, наразі громади зіштовхуються із проблемою оптимізації своїх витрат та забезпечення високоякісних послуг.

Також у звіті відзначається прогрес України у впровадженні антикорупційних реформ, створенні антикорупційних інституцій, а також запровадженні публічних декларацій держслужбовців. Однак, як свідчить опитування організації, українці мало відчули від цього вплив на своє життя. Окремі респонденти - близько третини - зізналися, що за попередні три місяці зіштовхувались із корупцією.

Не обійшли увагою аналітики Freedom House співпрацю України та Євросоюзу, зокрема запровадження у 2017 році безвізового режиму.

Тиск на громадськість

В той же час організація відзначає посилення тиску на українське громадянське суспільство. Freedom House має на увазі закон про обов’язкове е-декларування для антикорупціонерів, який може призвести до того, що групи громадянського суспільства можуть втратити статус некомерційних організацій за недотримання нових правил.

Свобода слова

Що стосується свободи слова, Україна тут також не змогла досягти значного прогресу. Медіа продовжують залежати від олігархів, а свобода слова була обмежена заходами уряду, спрямованими на боротьбу з російською пропагандою.

Крім того, продовжуються напади на журналістів. За даними Інституту масової інформації, у 2017 році було скоєно 29 фізичних нападів, а також зареєстровано 89 випадків перешкоджання діяльності журналістів. Також не було проведено належним чином і припинилось розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета, яке сталось в 2016 році.

Прогнози Freedom House

Прогнози Freedom House для України на 2018 рік невтішні. Очікується, що під час підготовки до парламентських та президентських виборів 2019 року ще більше посилиться тиск на опозицію і громадянське суспільство.

Прогнозується, що закон про реінтеграцію Донбасу може загострити ситуацію на сході країни.

Щодо антикорупційної реформи, то вона може зупинитися на національному рівні, а основним завданням реформаторів стане збереження існуючих антикорупційних інституцій.

Нагадаємо, раніше Freedom House зауважила, якщо Верховна рада України проголосує за проект закону, що збільшує державний моніторинг інститутів громадянського суспільства, вона може серйозно нашкодити демократії в країні та знизити ефективність омбудсмена.