ua en ru

Freedom House попередила Раду про наслідки збільшення нагляду за громадськими активістами

Freedom House попередила Раду про наслідки збільшення нагляду за громадськими активістами Фото: Freedom House

Також правозахисники заявляють про небезпеку зниження довіри до інституту омбудсмена в Україні

Якщо Верховна рада України проголосує за проект закону, що збільшує державний моніторинг інститутів громадянського суспільства, вона може серйозно нашкодити демократії в країні та знизити ефективність омбудсмена. Про це йдеться в заяві міжнародної організації Freedom House.

"Рада ризикує завдати серйозної шкоди демократії в Україні, ухваливши закони, які додадуть обтяжливий нагляд за організаціями громадянського суспільства і підірвуть ефективність омбудсмена", - заявив Марк Берендт, директор організації з програм Європи і Євразії.

Він зазначив, що інститут омбудсмена в Україні може втратити довіру у разі ухвалення цього закону і порівняв таку ситуацію з діями, що чиняться владою у Росії та Казахстані.

"Раді слід відкласти або відхилити голоси з обох питань доти, доки вони не будуть відповідати міжнародним зобов'язанням України в галузі прав людини, і почекати оцінки Венеціанської комісії наприкінці березня", - радить Берендт.

Нагадаємо, у липні 2017 року президент України Петро Порошенко направив у Раду два законопроекти (№ 6675 "Про внесення змін у Податковий кодекс" і №6674, зміни до закону про громадські об'єднання), за якими громадські організації будуть зобов'язані розкривати інформацію про своє фінансування та використання міжнародної допомоги. Ці норми правозахисні організації назвали дискримінаційними.

Водночас у січні 2018 року у президента заявили, що він просить ВР розглянути законопроекти про звільнення громадських активістів від електронного декларування.