ua en ru

В Україні створена Громадська робоча група з питань діяльності природних монополій

Громадські організації "Асоціація захисту прав громадян України", "Громадський комітет національної безпеки України" та "Контроль народного майна України" заявили про створення Громадської робочої групи з питань діяльності природних монополій в Україні. Про це йдеться у відповідному листі прем'єр-міністру Арсенію Яценюку і міністру економічного розвитку і торгівлі Айварасу Абромавічусу.

Так, діяльність зазначеного громадського об'єднання покликана стимулювати розвиток української економіки, і буде сприяти захисту інтересів держави і споживачів. Крім того, на думку його учасників, їхня робота зверне увагу і дозволить вирішити існуючі системні проблеми в діяльності АМКУ.

"Відсутність антимонопольного регулювання - системне явище на багатьох ринках товарів і послуг в Україні, а його наслідком є численні негативні процеси в економіці, викликані зловживанням такими монополістами своїм становищем", - заявляють представники громадських організацій.

За словами координатора робочої групи, юридичного радника ОКНБУ Анни Рак, підприємства, що фактично займають монопольне становище, але з незрозумілих причин перебувають поза увагою АМКУ, в даний час працюють на ринках перевалки аміаку, зв'язку, трубопровідного транспорту та в інших галузях. Вона нагадала, що в період з 2010 по 2016 роки з Переліку монополістів на загальнодержавному ринку при невідомих обставинах зникли 3 з 10-ти найбільших підприємств: Укртелеком, ОПЗ, "Укрхімтрансаміак".

"І це вже призвело до того, що законність приватизації та зловживання монопольним становищем з боку найбільшої вітчизняної телекомунікаційної компанії до цих пір викликають великі сумніви", - зазначила юрист.

Цей приклад, на переконання громадських активістів, свідчить про те, що проблема "невизнаних монополій" стає ще більш актуальною, враховуючи заплановану в 2016 масштабну приватизацію державного майна. Вони відзначають, що починати приватизаційний процес не вирішивши питання застосування антимонопольного законодавства до ряду стратегічних об'єктів, запланованих до продажу, вкрай необачно.

Учасники робочої групи заявляють, що така антидержавна позиція АМКУ безпосередньо загрожує інтересам України, оскільки передача в приватну власність Одеського припортового заводу, що фактично займає монопольне положення на ринку перевалки аміаку, без визнання його монополістом, може призвести до значних негативних наслідків для держави.

Мова йде про можливі проблеми з експортом продукції української хімічної галузі, втрати іміджу надійного транзитера і довіри великих західних компаній-споживачів аміаку, скорочення валютних надходжень в бюджет і навіть ризику екологічної катастрофи на аміакопроводі.

"Ми впевнені, що публічний характер обговорення проблем монополізму не дозволить АМКУ і надалі нехтувати своїми законними обов'язками по захисту економічної конкуренції в Україні", - резюмують учасники Громадської робочої групи.