ua en ru

В Україні створили національну систему по збереженню культурних цінностей

В Україні створили національну систему по збереженню культурних цінностей Фото: Мінкульт створив систему по збереженню культурних цінностей

В Україні запровадять новітні реставраційні технології

Міністерство культури України створило національну систему Міжнародного центру з вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей (ІККРОМ). Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мінкульту.

Повідомляється, що система складається з Національного виконавчого комітету, національного координатора і базової інституції ІККРОМ в Україні. Система створена у відповідності з планом імплементації УА між Україною і ЄС, відповідно до закону про приєднання України до Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей.


В стартовий склад національного виконкому ІККРОМ увійшли провідні фахівці і визнані експерти реставраційної справи в Україні: Анатолій Антонюк (Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник), Роман Гуцуляк (Національний заповідник "Софія Київська"), Володимир Павленко (Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній"), Ігор Пошивайло (Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності) і Світлана Стрельникова (Національний науково-дослідний реставраційний центр України)

Національним координатором ІККРОМ, який буде представляти державу-учасницю Україна на Генеральній асамблеї ІККРОМ, став Анатолій Антонюк. Базовою інституцією ІККРОМ в Україні було визначено Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.

"Головне завдання цього співробітництва полягає у впровадженні в Україні новітніх реставраційних технологій, відродження власної реставраційної школи і залучення українських фахівців до міжнародних проектів у сфері охорони культурної спадщини", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, ЮНЕСКО залишило "Софію Київську" до списку всесвітньої спадщини.