ua en ru

В Україні склали список "Ворогів преси"

В Україні склали список "Ворогів преси" Фото: на першому місці антирейтингу голова окупаційної прокуратури Криму Наталя Поклонська

У рейтинг увійшли претенденти, які найчастіше і найбрутальніше порушував права журналістів

Інститут масової інформації спільно з Незалежною медіа-профспілкою оприлюднили щорічний рейтинг імен "Ворогів преси". Про це повідомляє прес-центр Інституту масової інформації.

Кандидатури чиновників, які за останній рік порушували право на свободу слова і перешкоджали журналісткою діяльності, подавали самі працівники мас-медіа протягом квітня 2016 року.


30 фахівців медіагалузі анонімно голосували за претендентів, які найчастіше і найбрутальніше порушував права журналістів.

За результатами експертного голосування перша десятка антирейтингу "Вороги преси" виглядає так:

  1. Наталія Поклонська (голова окупаційної прокуратури Криму) - за системний тиск і переслідування журналістів в аннексированном Криму, відкриття кримінальних справ проти українських журналістів, заборону вживання слів "Меджліс" і "Меджліс кримськотатарського народу" в медіа і тд.
  2. Віктор Шокін (екс-генеральний прокурор України) - за систематичну бездіяльність у розслідуванні справ щодо нападів на журналістів (у т. ч. побиття на Майдані).
  3. Антон Геращенко (народний депутат від фракції "Народний фронт") - за підтримку публікації особистих даних журналістів під соусом "співпраці з терористами", завуальовані заклики ввести цензуру у медіа.
    Рінат Ахметов (власник медіагрупи "Україна") - за цензуру і джинсу в ЗМІ холдингу, де він є власником.
    Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін (власники телеканалу "Інтер") - за перетворення новинної служби каналу "Інтер" піар-службу Опозиційного блоку, корпоративну джинсу інтересів власників, проросійську пропаганду у розважально-серіальному контенті.
  4. Ігор Коломойський (власник медіахолдингу "1+1") - за цензуру і джинсу в ЗМІ холдингу, де він є власником.
  5. Сергій Курченко (власник медіа-холдингу UMH) - за цензуру і джинсу в ЗМІ холдингу, де він є власником.
  6. Віталій Богданов (голова фракції "УКРОП" в Херсонській міській раді) - за недопуск із застосуванням фізичної сили невигідних журналістів на засідання комісій Херсонської міськради.
  7. Віталій Гончаров (в. о. начальника управління Національної поліції України в Миколаївській області) - за бездіяльність правоохоронних органів у справах перешкоджання журналістам у Миколаєві.
  8. Ігор Палиця (голова Волинської обласної ради) - за незаконні обшуки журналістів під час сесії облради.
  9. Костянтин Бриль (голова Запорізької ОДА) через використання ЗМІ у війнах з опонентами, створення інформаційних кампаній проти нелояльних медіа.
  10. Ірина Єлізарова (начальник відділу звернень апарату Вінницької міської ради та її виконкому) - за приховування імен людей в опублікованих рішеннях сесій та виконкому, які отримали бюджетні кошти, прикриваючись нібито конфіденційністю цих даних.
    Олександр Санжара (заступник міського голови Дніпропетровська) - за те, що він як керівник апарату міської ради створив умови, що перешкоджають доступу до інформації. Реагування на запити ЗМІ стало ще більш забюрократизованим, а в запитах на публічну інформацію стали бачити звернення громадян і затягувати надання інформації.

При цьому Інституту масової інформації не опублікував дані про другу десятку антирейтингу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Криму з початку року зафіксовано 24 випадки тиску на ЗМІ.