ua en ru

Україні слід дозволити обиратися в парламент громадянам з непогашеною судимістю, - IFES

Українському парламенту наступного скликання слід внести серйозні зміни в закон "Про вибори народних депутатів", вважають експерти Міжнародного фонду виборчих систем (IFES), що 9 жовтня оприлюднив свої рекомендації до українського виборчого законодавства. На думку експертів фонду, в майбутньому парламенту варто врахувати їх думку при зміні закону - зокрема, дозволити обиратися в парламент громадянам з непогашеною судимістю і скоротити квоту партій в Центрвиборчкомі, пише "Комерсант-Україна".

Представляючи в Києві технічні рекомендації, які слід врахувати при зміні закону "Про вибори народних депутатів", заступник директора департаменту Міжнародного фонду виборчих систем (IFES) з питань Європи і Азії Гевін Уайз заявив, що висновки фонду стосуються питань адміністрування виборів. "Ми не давали оцінок ходу нинішньої виборчої кампанії в Україні та її політичної складової", - підкреслив він.

Незважаючи на запевнення експертів, така оцінка все ж міститься у вступній частині звіту з рекомендаціями, який був розданий журналістам. "Виборча кампанія проходить на тлі поляризації і повідомлень про порушення виборчого законодавства. Два опозиційні лідери - Юлія Тимошенко і Юрій Луценко - відбувають покарання в місцях позбавлення волі та не мають можливості брати участь у виборах. У цьому контексті функціонування виборчої системи набуває критичного значення", - сказано в документі.

Слід зазначити, що одна з рекомендацій експертів безпосередньо стосується лідерів опозиції. IFES радить у майбутньому, після формування нового парламенту, переглянути низку обмежень закону "Про вибори" щодо права обирати і бути обраним. Серед них - проживання кандидата на території України протягом п'яти років і заборона обиратися особам, які мають незняту або непогашену судимість за вчинення умисного злочину. Як відомо, 8 серпня Центральна виборча комісія (ЦВК) не зареєструвала кандидатами в народні депутати Тимошенко і Луценка на тій підставі, що судові вироки відносно них вступили в законну силу.

У IFES заперечують, що остання дана рекомендація в інтересах лідерів опозиції. "Надання права балотуватися особам, які вчинили умисний злочин, не стосується будь-яких конкретних людей, це міжнародний досвід",- пояснив Гевін Уайз.

Читайте також: В Україні багато малих партій беруть участь у виборах тільки для отримання місць у виборчих комісіях, - ОБСЄ

У Партії регіонів (ПР) заявили виданню, що виконати зазначені рекомендації не зможуть. "Норма про необхідне п'ятирічне проживання в Україні очевидна, повинні обиратися громадяни країни, а не заїжджі флібустьєри! - сказав виданню заступник голови парламентської фракції ПР Вадим Колесніченко.- І як можна обирати людей, які порушили закон, і при цьому зобов'язати їх представляти інтереси держави? Це неприйнятно!"

Заборона балотуватися громадянам з непогашеною судимістю - норма Конституції, так що врахувати пораду IFES буде складно

Втім, велика частина порад IFES відноситься до сфери роботи Центрвиборчкому. "Той факт, що ЦВК перебуває під впливом партій, знижує рівень довіри до діяльності комісії", - зазначив колишній голова ЦВК Нової Зеландії Стать Харріс, що входить у групу експертів IFES. Щоб виправити цю ситуацію, організація радить змінити принцип формування складу Центрвиборчкому. "Такий механізм може передбачити баланс представництва у складі ЦВК партій і громадянського суспільства", - йдеться у звіті.

Член парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Сергій Підгірний (БЮТ-Батьківщина") заявив "Комерсант-Україна", що IFES варто чітко визначити, про які саме представників громадянського суспільства йде мова. "Якщо це громадські організації, то які? Склад ЦВК не може бути нескінченним, зараз він оптимальний - це 15 осіб. Я вважаю, що весь його склад варто розділити між владою і опозицією в співвідношенні 50/50",- сказав Подгорний, зазначивши, що в парламенті найближчим часом не планують змінювати принцип формування ЦВК. "Квотний принцип, який діє зараз, влаштовує всіх", - додав Колесніченко.

Представники парламентської більшості заявляють, що врахують "деякі корисні поради" IFES при зміні виборчого законодавства. "Але справа в тому, що після виборів ми плануємо розробляти виборчий кодекс, а не змінювати закон", - запевнив Колесніченко.

Нагадаємо, 28 жовтня Україна буде обирати народних депутатів. Спостерігати за виборами виявили бажання вже понад 700 міжнародних спостерігачів.