ua en ru

Україні слід відмовитися від галузевого підходу при розподілі податкових пільг, - експерт

Україні слід відмовитися від галузевого підходу при розподілі податкових пільг. Про це у своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна" пише кандидат економічних наук Олексій Молдован.

Експерт зазначив, що подібний підхід провокує в Україні своєрідний кумулятивний ефект, коли збільшення переліку галузей, які отримують податкові пільги, посилює бажання інших лобіювати і собі податкові преференції.

"Якщо на початку розробки Податкового кодексу пільги планувалося надати лише альтернативній енергетиці, авіабудуванню та підприємствам, які займаються видобутком метану з вугільних родовищ, то на завершальній стадії перелік таких галузей значно розширили, включивши в нього, зокрема суднобудування, аграрне машинобудування, легку промисловість, готельний бізнес. Вже після прийняття ПК пільг добилися підприємства ІТ-індустрії, а представники суднобудування лобіювали додатковий пакет преференцій, зокрема ексклюзивне зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) та списання податкової заборгованості", - підкреслив Олексій Молдован.

Прийняття закону "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць" взагалі дозволяє отримати пільги фактично будь-якому підприємству, яке має можливість лобіювати свої інтереси в органах влади, додав економіст.

Разом з тим, за словами експерта, світ поступово відходить від галузевого підходу до надання податкових пільг.

"Уряди в ринкових економіках намагаються стимулювати не окремі галузі, а процеси технологічного і технічного оновлення як такі, незалежно від галузевої чи регіональної приналежності. Україна в останні роки дещо відстала від цієї глобальної тенденції. З прийняттям Податкового кодексу обсяг і перелік фіскальних інструментів, що стимулюють інноваційну діяльність, був значно звужений. Як наслідок, сформувалися суттєві перешкоди для інноваційної діяльності в нашій державі", - резюмував він.