ua en ru

В Україні сьогодні відзначають День Соборності

В Україні сьогодні відзначають День Соборності Фото: День Соборності України (РБК-Україна)

22 січня 1919 року було проголошено Акт злуки УНР і ЗУНР

В Україні сьогодні, 22 січня 2018 року, відзначають День Соборності. Це свято щорічно проходить в Україні з 1999 року и присвячене до дня проголошення Акту злуки Української Народної Республіки (УНР) и Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

УНР та ЗУНР об'єдналися 22 січня 1919 року - у першу річницю IV Універсалу Української центральної ради (УЦР), який проголошував повну незалежність УНР.

Історія Дня Соборності України

Урочисті заходи щодо проголошення "Акту злуки" проходили на Софійській площі в Києві. На масовому вічі посол ЗУНР Лонгін Цегельський передав грамоту Національної ради ЗУНР "Про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною" голові Директорії УНР Володимиру Винниченку.

Проголошення Акту злуки на Софійській площі в Києві 22 січня 1919 рокуФото: Проголошення Акту злуки на Софійській площі в Києві 22 січня 1919 року (facebook.com/ukraina.soborna)

"Актом злуки" стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав на основі українських земель у складі Російської та Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців

Втім, хоча об'єднання українських земель відбулося юридично та політично, державне об'єднання не відбулося. В умовах приходу до влади більшовиків військові командири ЗУНР і УНР продовжували відстоювати в першу чергу регіональні інтереси. В результаті 21 квітня 1920 року голова Директорії УНР Симон Петлюра підписав "Варшавський договір", згідно з яким ряд західних територій України відійшли до Польщі. З тих пір кордолни України ще неодноразово "вирівнювалися" зважаючи на геополітичні процеси і остаточно сформувалися лише у 1954 році.

Все ж варто відзначити, що, незважаючи на свою недовготривалість, проголошення Акту злуки стало могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самовизначення, становлення політичної нації. Адже це стало першим за 600 років реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

Універсал про Об'єднання УНР і ЗУНР від 22 січня 1919 рокуФото: Універсал про Об'єднання УНР і ЗУНР від 22 січня 1919 року (facebook.com/veloportal)

Святкування Дня Соборності України

Одна з наймасштабніших акцій з нагоди Дня Соборності України пройшла в 1990 році. 21 січня патріотичні сили організували "живий ланцюг" між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. За різними оцінками, в акції брало участь від 0,5 до 3 мільйонів українців. В кінці 2000-х років в Україні почали відроджувати традицію створення "живих ланцюгів", що символізують єдність українського народу.

Живий ланцюг у День соборності УкраїниФото: Живий ланцюг у День соборності України (РБК-Україна)

Зазначимо, з 30 грудня 2011 року указом президента України Віктора Януковича святкування Дня Соборності на офіційному рівні було скасовано. Замість нього був заснований День Соборності та Свободи України. Проте 13 листопада 2014 р. указом президента України Петра Порошенка свято було відновлено.

Заходи до Дня Соборності України 2018 року

До Дня Соборності України в Києві відбудуться урочистості за участю перших осіб держави, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, народних депутатів, учасників АТО, наукових і культурних діячів.

22 січня 2018 року відбудеться традиційне покладання квітів до пам'ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському.

У програмі офіційних заходів покладання квітів і до пам'ятників, пам'ятних знаків та місць поховань видатних діячів УНР і ЗУНР, борців за незалежність України в ХХ столітті, загиблих учасників Революції Гідності та АТО.

На мосту Патона в цьому році пройде вже традиційний флешмоб "Живий ланцюг", який з'єднає два береги Дніпра.

Празднование Дня соборностиФото: Святкування Дня соборності (РБК-Україна)

Організатори закликають приєднатися до флешмобу жителів інших міст України. У минулому році подібні акції пройшли більш ніж в 100 містах, та навіть в невеликих населених пунктах і селах України.

Найбільший прапор України розгорнуть о 11:00 22 січня на Хрещатику. Цей захід пройде в рамках акції "Об'єднаємо Україну" від Державної казначейської служби. Полотно завдовжки понад 1 км було зшито вручну казначеями з різних областей країни. При розгортанні прапора буде задіяно 700 осіб, а святкову акцію занесуть до Книги рекордів України.

Як відомо, попередній договір про наміри об'єднати східні і західні землі України був підписаний 1 грудня 1918 року до Фастові, куди прибули делегації УНР і ЗУНР. Зараз на залізничній станції Фастова знаходиться музей, присвячений цим пам'ятним подіям, і 22 січня біля музею і пам'ятного знака пройде традиційний мітинг, присвячений Дню Соборності України.