ua en ru

Порошенко урочисто підняв прапор України

Порошенко урочисто підняв прапор України Фото: прапор України (wikipedia.org)

Церемонія підняття державного прапора України зараз відбувається в Дніпрі

Президент України Петро Порошенко сьогодні, 23 серпня, у Дніпрі урочисто підняв державний прапор України. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

Прапор підняли у Дніпрі на найбільш високий флагшток в Україні - 72 метри.

"Саме під синьо-жовтими кольорами з покоління в покоління ми українці боролися за волю і свободу України. Його решетили ворожі кулі. За нього карали в Сибіру в епоху шістдесятників. З ним ми добилися незалежності, відновили свою державу 27 років тому", - зазначив президент.

Порошенко додав, що синьо-жовті стяги не лише нагадують про обов'язок захищати рідно землю, вони стали для наших воїнів оберегом.

Зазначимо, сьогодні, 23 серпня, відзначається День державного прапора. Свято було засновано екс-президентом Леонідом Кучмою 23 серпня 2004 року.

Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року, коли Центральна Рада прийняла Закон, затвердивши поєднання цих кольорів як прапор Української Народної Республіки.

23 серпня 1991 групою народних депутатів синьо-жовтий український прапор внесено до сесійної зали Верховної ради, а вже 4 вересня було урочисто піднято над будинком парламенту.

18 вересня 1991 року було підписано постанову про дозвіл "в протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор", а постанова ВР України від 28 січня 1992 надала їй статусу Державної.

23 серпня 2004 року екс-президент України заснував День державного прапора.

У 2009 році були внесені зміни до цього указу, і засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Відзначимо, до 2004 року День прапора святкували тільки в Києві. Припадав на свято 24 липня, оскільки в цей день в 1990 році український прапор підняли над будівлею столичної адміністрації. У зв'язку зі святом у соцмережі нагадали архівне відео, на якому знято перше підняття прапора.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Києві 23-24 серпня буде заборонено рух і паркування на деяких вулицях столиці у зв'язку з урочистими і святковими заходами до Дня Державного Прапора України та 27-ї річниці незалежності.

Раніше Styler опублікував програму заходів на День незалежності 2018 у різних містах України.