ua en ru

В Україні викрили механізм фінансування тероризму з допомогою криптовалют

В Україні викрили механізм фінансування тероризму з допомогою криптовалют Фото: Служба безпеки України (oda.zt.gov.ua)

За даними слідства, обладнання для майнінг нелегально поставлялося з Росії

Служба безпеки України і Генпрокуратура викрили механізм фінансування терористичних організацій "ДНР/ЛНР" через конвертацію криптовалют. Про це на брифінгу заявив військовий прокурор Анатолій Матіос, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні до обіду завершили ряд обшуків в Києві, Київській області та в Черкасах. За їх результатами призупинено діяльність, пов'язану з використанням обладнання для майнінгу криптовалют, частина з яких через електронні гаманці Qiwi та Яндекс-гроші, які офіційно заборонені на території України, спрямовувалася на фінансування незаконних збройних формувань "ЛНР" і "ДНР"", - заявив Матіос.

За його словами, кошти спрямовувалися на закупівлю військового екіпірування, спорядження, зброї та боєприпасів.

Військовий прокурор зазначив, що слідство встановило організатора злочинної діяльності, також отримані дані про коло осіб, які сприяли незаконному ввезенню товарів подвійного призначення.

Як уточнили в СБУ, група громадян Росії та України організувала в Києві та Черкасах так звані "ферми" з майнингу криптовалют.

"Учасники групи також направляли частину грошей на "підтримку" ряду інтернет-ресурсів терористів, які здійснювали антиукраїнську пропаганду. Оперативники спецслужби задокументували, що частина кріптовалюти перераховувалася безпосередньо з РФ на електронні гаманці українських спільників", - йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, обладнання для майнінга нелегально поставлялося з Росії.

Варто відзначити, що Матіос заявив про причетність до незаконного майнінгу київського заводу "Квазар-Мікро", проте саме підприємство заперечує це. За словами засновника "Квазар-Мікро" Євгена Уткіна, на території заводу знаходяться численні компанії, які орендують приміщення, і не мають відношення до самого заводу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що митники вилучили обладнання для майнінга криптовалют на 13 млн гривень.