ua en ru

В Україні може з'явитися кредитний реєстр позичальників

В Україні може з'явитися кредитний реєстр позичальників Фото: НБУ зможе вести реєстр позичальників банків (колаж РБК-Україна)

Парламент ухвалив відповідний законопроект у першому читанні

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №7114-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків". Відповідна інформація розміщена на офіційному веб-порталі парламенту.

За ухвалення законопроекту проголосували 227 нардепів.

Згідно з документом, в Україні створять єдиний кредитний реєстр позичальників, до якого матимуть доступ усі банки. Сьогодні інформацію про позичальників банків фіз - і юрдицах акумулюють і обробляють бюро кредитних історій, яких у країні налічується кілька.

У разі прийняття закону, банки зобов'яжуть передавати в реєстр інформацію про позичальників, заборгованість яких за кредитами становить 100 мінімальних заробітних плат – зараз ця сума становить 320 тис. гривень. При цьому банки повинні будуть самі виправляти інформацію у випадку, якщо вона неправильна або боржник погасив заборгованість.

Нагадаємо, Національний банк України має намір запустити кредитний реєстр банків.

Крім того, Нацбанк почав вести Реєстр кредитних посередників банків.