ua en ru

В Україні побудують 136 підземних сховищ для зберігання боєприпасів, - Полторак

В Україні побудують 136 підземних сховищ для зберігання боєприпасів, - Полторак Фото: Степан Полторак (mil.gov.ua)

Програма будівництва розрахована на чотири роки

В Україні має бути побудовано понад 136 підземних сховищ для зберігання боєприпасів. Про це заявив міністр оборони України Степан Полторак за підсумками звіту у комітеті з питань національної безпеки та оборони Верховної ради, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, для системного вирішення проблеми з вибухами на артскладах необхідно будувати закриті сховища підземного типу.

"Те, що ми сьогодні обговорили: для того, щоб вирішити проблему системно - треба будувати закрите сховище підземного типу. Це те, що ми почали робити. Перший етап на одному арсеналі ми будуємо 8 таких сховищ, які витримують дуже серйозні навантаження. На один метр - 5 тон вибухівки. В цілому таких сховищ буде 136. Зараз комітет прийняв рішення щодо необхідності виділення додаткового фінансового ресурсу та будівництва додаткових ще сховищ. Але вони будуть не такі потужні, і, сподіваємось, вони будуть будуватись швидше", - повідомив Полторак.

Він зазначив, що програма будівництва розрахована на 4 роки.

"Якщо говорити про сховища, які ми зараз будуємо вже. Та програма розрахована на 4 роки - 136 сховищ, величезні сховища. Ми будуємо їх вже. На комітеті запропоновано побудувати сховища легкого типу. Вони будуть менш захищеними, і час на їх будівництво буде менше. Коштувати вони будуть менше. Скільки часу - треба порахувати", - додав голова Міноборони.

Полторак наголосив, що будівництво сховищ залежатиме і від спроможності забудовників.

"На жаль, те, що нам пропонують, коли проводимо торги - це одна справа. А потім стикаємось з проблемами щодо можливостей забудовників виконувати зобов’язання. Тобто, це проблема комплексна. Ми і на уряді її розглянемо та приймемо рішення для її покращення", - додав міністр.

Нагадаємо, комітет Ради з питань національної безпеки і оборони ухвалив рішення про необхідність виділення додатково 2 мільярдів гривень на будівництво сховищ для боєприпасів.

Як писало РБК-Україна раніше, глава держави Петро Порошенко під час наради з силовиками доручив Полтораку і міністру закордонних справ Павлу Климкіну завершити переговори з НАТО щодо реалізації спеціального трастового фонду, який забезпечить безпечну експлуатацію і ефективну охорону об'єктів зберігання боєприпасів.

Крім того, Порошенко заявляв, що в Україні планують побудувати 15 сховищ боєприпасів із автоматичними системами охорони.