ua en ru

В Україні за останні 10 років збільшився обсяг непридатною для пиття води

В Україні за останні 10 років збільшився обсяг непридатною для пиття води Фото: Володимир Осадчий (wikipedia.orgZaiar)

Вперше за останні 140 років відбулася зміна водності українських річок

В Україні за останні 10 років збільшився обсяг води, непридатної для пиття. Про це під час прес-конференції "Зміна клімату: факти, наслідки та необхідні дії щодо попередження та адаптації" заявив директор українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вперше за останні 140 років відбулася зміна водності наших річок. В таких річках як Десна і Дніпро. За останні 10 років вміст головних іонів збільшився, а значить - збільшилася кількість води, придатної для пиття. У 1991 склад виробництва знизився і, як наслідок, на Заході збільшилася частка непридатною питної води. Однак на Півдні ситуація дещо інша ", - сказав він.

Нагадаємо, раніше у Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ) повідомили, що із-за воєн і збройних конфліктів понад 180 мільйонів людей позбавлені доступу до чистої питної води.

За словами експертів Фонду, ворогуючі сторони іноді навмисно відрізають цілі райони від водопостачання. Тільки в Сирії в 2016 році відбулося 30 подібних інцидентів. У результаті бойових дій на північному сході Нігерії було пошкоджено 75% системи водопостачання та санітарії. У Південному Судані постраждала половина пунктів водопостачання. У Ємені без води можуть залишитися найбільші міста.