ua en ru

В Україні підтвердили випадок поліомієліту у дитини. Її не було вакциновано

В Україні підтвердили випадок поліомієліту у дитини. Її не було вакциновано Фото: у дитини в Рівненській області виявили поліомієліт (Віталій Носач/РБК-Україна)

В Україні зафіксували і підтвердили випадок поліомієліту у маленької дитини. Батьки свідомо відмовлялися від вакцинації через релігійні переконання.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство охорони здоров'я.

Повідомляється, що випадок паралічу було зафіксовано у 1,5-річної дитини з Рівненської області. Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2).

"Батьки свідомо відмовилися від щеплень, передбачених медичними стандартами, з релігійних переконань", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що перші симптоми у дитини проявилися 1 вересня, вже 3 вересня вона потрапила до лікарні з симптомами парезу нижніх кінцівок. В області вже працює команда епідеміологів та вірусологів: ведеться пошук контактних осіб, збір та аналізи їх біоматеріалів, детальне вивчення обставин справи тощо.

Відзначимо, поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання. Вірус поширюється від людини до людини через фекалії і слину, найчастіше - через брудні руки, інфіковану їжу і воду.

Захворіти може кожна невакцинована дитина і дорослий, але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п'яти років. Тому перше щеплення діти отримують в перші місяці життя.