ua en ru

Україні для підтримки фінансової стабільності необхідно співпраця з МВФ, - Гонтарєва

Україні для підтримки фінансової стабільності необхідно співпраця з МВФ, - Гонтарєва Фото: українська економіка залежить від експорту

Українська економіка залежить від експорту та товарного ринку

Для підтримки фінансової стабільності України співпраця з Міжнародним валютним фондом є пріоритетом. Про це в інтерв'ю Reuters сказала глава Національного банку України Валерія Гонтарєва.

За її словами, зниження держрезервів тягне за собою зняття обмежень на валютному ринку, що, в свою чергу, негативно позначиться на економічній ситуації в країні.

"Наприклад, ми досягаємо резерви 23,1 млрд доларів в 2017 році - і починаємо дихати вільно. Якщо, навпаки, резерви падають, то знімати обмеження (на валютному ринку) не представляється можливим з точки зору збереження макрофінансової стабільності", - заявила Гонтарєва.

Вона повідомила, що в минулому році Україна реструктурувала євробонди на суму понад 15 млрд доларів і повинна збільшити резерви, щоб мати запас міцності в умовах дефіциту поточного рахунку. Глава НБУ також зазначила, що українська економіка орієнтована на експорт і товарні ринки світу, що ставить у залежність від макрофінансової допомоги ззовні.

"Українська економіка дуже маленька і відкрита, дуже залежить від експорту, від ринків товарів, тому я хотіла б, щоб ні у кого не залишалося сумнівів, що для фінансової стабільності нам необхідно продовжувати співпрацю з МВФ та іншими нашими донорами", - сказала Гонтарєва.

Нагадаємо, раніше Гонтарєва розповіла про ризики, в разі якщо Україна не отримає наступний транш МВФ.