ua en ru

Гонтарєва розповіла про ризики, в разі якщо Україна не отримає наступний транш МВФ

Гонтарєва розповіла про ризики, в разі якщо Україна не отримає наступний транш МВФ Фото: Україна не може обійтися без макрофінансової допомоги

На думку глави НБУ, відсутність реформ ставить під загрозу економічну стабільність країни

Україна може не отримати наступний транш Міжнародного валютного фонду на 1,3 млрд доларів. Про це в інтерв'ю Reuters сказала глава Національного банку України Валерія Гонтарєва.

За її словами, перешкодою для позитивного рішення може стати зволікання парламенту з прийняттям збалансованого бюджету, реформуванням пенсійної системи та проведенням земельної реформи, що вже в наступному році поставить під загрозу економічну і фінансову стабільність країни. Гонтарєва також підкреслила, що наявність або відсутність коштів МВФ у держбюджеті вплине на формування та розмір держрезервів.

"Я б не хотіла, щоб ми плекали ілюзії, що ми можемо обійтися без міжнародної допомоги. Якщо ми не отримуємо наступний транш, то у нас резерви... починають танути на очах. І те, чим ми займалися останні 2,5 року - коли ми стабілізували ситуацію, ростили наші резерви, забезпечувала макроекономічну стабільність - все це на наших очах починає випаровуватися", - сказала Гонтарєва.

Крім того, у 2017 році Україна має заплатити 1,5 млрд доларів відсотків за зовнішніми зобов'язаннями і погасити 1 млрд доларів раніше взятих кредитів МВФ.

"Якщо ми не отримуємо наступний транш і 700 млн доларів макрофінансової допомоги ЄС, у нас резерви практично залишаються на поточному рівні 15,5 млрд доларів - це 3,7 місяця покриття імпорту", - сказала Гонтарєва.

В цьому випадку під загрозою опиниться прогноз збільшення резервів до 23,1 млрд доларів у наступному році і валютна лібералізація.

Нагадаємо, міжнародні резерви України збереглися на рівні 15,5 млрд доларів.